clanak False

U Zračnoj luci otvorena izložba "Zagreb voli zeleno"

29.03.2021.
U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. u Zračnoj luci Franjo Tuđman danas je svečano otvorena izložba fotografija „Zagreb voli zeleno“ skupine poznatih hrvatskih fotografa.
Izložbu 26 umjetničkih fotografija sa zagrebačkim motivima što su ih poznati hrvatski fotografi ovjekovječili svojim objektivima, otvorila je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.


„Veliko je zadovoljstvo u ovim izazovnim pandemijskim vremenima vidjeti da je Zračna luka uspješno organizirala izložbu koja nam otkriva prirodne ljepote Zagreba te da su upravo ove prekrasne fotografije prvi susret svih putnika i gostiju koji prolaze Zračnom lukom sa Zagrebom. Naš grad, njegovi motivi, njegove vizure i vedute oduvijek su bile nadahnuće kako domaćim tako i stranim umjetnicima, a koji su u različitim umjetničkim tehnikama svojim artističkim okom stvarali nove autentične i prepoznatljive vizuale našega grada“, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević.

Hüseyin Bahadir Bedir, predsjednik Uprave Zračne luke izrazio je zadovoljstvo što su  domaćini izložbi i ovomu projektu koji, kako je naglasio, putnicima obogaćuje doživljaj putovanja i promovira vrijednosti zagrebačke i hrvatske turističke ponude.

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ je dodala da se ovim projektom pruža slika i šalje poruka ne samo iz Zagreba nego i iz cijele zemlje. „Ovom izložbom je TZGZ nastavila s kampanjama koje pokazuju naš Zagreb kao sigurnu, zelenu i održivu oazu“, naglasila je Bienenfeld te je dodala da se ovom izložbom nastavlja kampanja Ministarstva turizma i  sporta „Stay safe in Croatia“ koja promovira boravak na zraku,  u zelenilu i prirodi s fokusom na zdravlje, sigurnost, održivost te podiže svijesti o našem gradu kao poželjnoj životnoj sredini i turističkoj destinaciji.
Naime,  Zagreb je 75,1% zelen, a njegove zelene površine prekrivaju veći dio grada. Ima 10 milijuna četvornih metara uređenih travnjaka i cvjetnjaka, 200 kilometara održavanih drvoreda i 130 000 različitih stabala.

Fotografije prikazuju zagrebačke zelene oaze i prirodne ljepote kroz prizmu umjetničkog doživljaja svojih autora: Boška&Krešo, Julien Duval, Marija Gašparović, Sanjin Kaštelan, Šime Lugarov, Davor Rostuhar, Josip Škoh i Marko Vrdoljak, ali i u fotografijama Croatie Airlines.  Kustos izložbe je Filip Beusan, a bit će otvorena do kraja ljetnog reda letova, odnosno do kraja listopada 2021.

Osim izložbe, prostor krasi i maketa „Mali Zagreb“, novi umjetnički projekt serije minijaturnih instalacija koje podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge zagrebačkih prodavaonica i obrta, a inicijalno je bio zamišljen kao fiktivni projekt fotomanipulacija.

Neobični projekt filmskog redatelja i fotografa, autora Filipa Filkovića – Philatza te Mije Martinovića, Josipa Kresovića i Lucije Švob, kreativnih mladih ljudi je  u suradnji s Turističkom zajednicom zaživio na 11 gradskih lokacija u užem zagrebačkom centru.

Ovo je druga izložba koju Turistička zajednica Grada Zagreba organizira u dolaznome terminalu zagrebačke zračne luke, a nakon "Hrvatska. Puna boja", izložbe fotografija Davora Rostuhara.
 
 

Gradske vijesti - 2021.