clanak False

Uklonjena opasna nadstrešnica na Mornaričkoj zgradi u Vukovarskoj

24.02.2021.
Uklanjanju zadnjeg dijela platforme u potresu oštećene nadstrešnice na zgradi Vojne Mornarice u Ulici grada Vukovara 52 prisustvovao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

Zagrebački gradonačelnik zahvalio je tvrtki Spegra te glavnom inženjeru gospodinu Borovini kao i svim djelatnicima koji su odradili ovaj iznimno zahtijevan posao: „Hvala suvlasnicima na strpljenju tim više što su od potresa svakog dana živjeli u strahu, no na sreću ništa nije pošlo po zlu. Hvala i svim stanarima na pismu koje su uputili Gradu Zagrebu. Ovo je još jedna pobjeda hrvatskih ruku i hrvatske pameti!“

Podsjećamo kako je riječ o zgradi koja ima status pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i kao takva je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, te je u privatnom vlasništvu.
S obzirom na to da je oštećena nadstrešnica ozbiljno narušavala sigurnost građana ali i predstavljala opasnost za nastanak daljnje štete, kao i činjenice da trošak njezina uklanjanja premašuje redovno održavanje pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i da vlasnici nisu raspolagali potrebnim sredstvima za izvođenje radova, Grad Zagreb je, putem svog ugovornog izvođača, osigurao izvođenje radova.

Iznimno ponosan na činjenicu da je ovaj zahtjevan posao, odnosno njegov najopasniji dio, odrađen u svega 26 dana, inženjer gradilišta Ante Borovina je naglasio kako je za takav poduhvat potrebno i znanje i iskustvo. „Uspješno smo uklonili 240 tona tešku nadstrešnicu i građani uistinu mogu odahnuti. Svaki element koji smo skidali, odnosno uklanjali, je bio prijetnja da se dizalica uruši, jer je riječ o konstrukciji za koju nema pravila i zato sam, ponavljam, iznimno ponosan na sve koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom pothvatu“, kazao je Borovina te napomenuo kako će dio sredstava uplatiti u obnovu Zagreba i Banije.  

Uime svih suvlasnika zgrade, članica Vijeća suvlasnika u formiranju Boška Trbojević zahvalila je Gradu Zagrebu i tvrtki Spegra na brzini i profesionalnosti prilikom rješavanja ove opasne situacije. „Noćas ćemo mirno spavati nakon mjeseci strepnje kako za nas tako i za sve slučajne prolaznike!“, naglasila je.

PISMO ZAHVALE GRADONAČELNIKU

Gradske vijesti - 2021.