clanak False

Uskoro počinje 35. zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini

29.06.2020.
Na Ljetnoj pozornici Opatovina, od četvrtka, 16. srpnja do subote, 5. rujna održat će se 35. izdanje zagrebačkog histrionskog ljeta. Na programu je predstava Mačak u vreći Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara, koja će premijerno biti izvedena 18. srpnja, u 21 sat. 

Pretpremijere će biti 16. i 17. srpnja u 21h. Predstava će igrati svaki dan osim nedjeljom i ponedjeljkom. Od 16. srpnja do 15. kolovoza će predstave igrati u 21 sat, a od 18. kolovoza do 5. rujna u 20 sati.  

Georges Feydeau majstor je vodviljskih zapleta i farsičnog humora. Napisao je više od šezdeset farsi koje su nasmijavale Parižane tijekom Belle Époque. Premda prvenstveno žele zabaviti i nasmijati, njegovi komadi ipak blago provociraju pokazujući na svjetlima pozornice široku paletu ljudskih slabosti.

Feydeauovi su likovi plošni – naivni, umišljeni, mahniti od ljubavi ili škrti – ali pravu draž njegovim komadima daju majstorski izvedeni zapleti uglavnom temeljeni na zabunama koje rastu, gomilaju se i nižu dok se likovi ne nađu u gotovo nadrealističkom kolopletu apsurda. Mačak u vreći jedan je od omiljenijih Feydeauovih naslova i već više od sto godina uprizoruje se diljem Europe. U ovoj adaptaciji radnja je premještena iz Francuske u Zagreb dvadesetih godina. Gustav Štaub bogati je proizvođač šećera koji je odlučio „kupiti“ tenora iz Splita kako bi natjerao HNK da praizvede operu njegove kćeri.

I doista, u rekordnom roku na njegovu se pragu pojavljuje mladi Splićanin, za kojega će Štaub pretpostaviti da je tenor, a zapravo je riječ o sinu njegova prijatelja Roje, koji se bavi trgovinom pršutom i koji ne zna pjevati ni za živu glavu. Mladić se pritom odmah zaljubljuje u jednu od nazočnih dama i od tog trenutka počet će se zaplitati sve dalje u mrežu nesporazuma i pogrešnih pretpostavki, u škripcu između tri žene, ljubavi i posla, Splita i Zagreba. Gledatelje će ova predstava zasigurno nasmijati i zabaviti, ali i podsjetiti na jedan davni, romantični Zagreb.

U predstavi glume Barbara Vicković, Franjo Kuhar, Filip Juričić, Davor Svedružić, Dajana Čuljak, Ana Herceg, Ognjen Milovanović i Martin Kuhar.

Radno vrijeme blagajne je od ponedjeljka do subote od 10 do 14h u Histrionskom domu (ulaznice u pretprodaji) i 2 sata prije početka predstave u parku Opatovina (moguća kupnja ulaznica samo za taj dan).

Aktualno