clanak False

VOLONTERSKI OSKAR, zagrebačka nagrada za volontera/ku godine

19.04.2017.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Volonterski centar Zagreb, i ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, dodijelio je četvrtog Volonterskog Oskara, nagradu za zagrebačkog volontera/ku godine.

Dodjela Volonterskog Oskara, održana je 25. veljače 2013. u Staroj gradskoj vijećnici. U pozdravnom govoru izvršna direktorica gospođa Jela Prgić Znika, istaknula je važnost volontiranja i značajnost dodjele nagrade. Sve prisutne pozdravio je gospodin Davor Bernardić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba kao i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, gospođa Jelena Pavičić Vukičević.

Svečanost dodjele Volonterskog Oskara svojim nastupom uveličali su zbor Doma za stare i nemoćne osobe Pešćenica kao i zbor Prve Gimnazije. Program je obogaćen i prikazivanjem kratkog filma kroz koji se moglo bolje upoznati rad nominiranih volontera. Slušajući i gledajući priče nominiranih volontera rijetki su bili ti koji nisu bili dirnuti viđenim.

Nagradu je osvojila Nikolina Piršljin (1985.), volonterka udruge Krijesnica koja je odnijela 45% od ukupno 1311 glasova građana. U užem krugu izbora uz nju su se nalazili i Marija Gašparović (1996.), volonterka Prve gimnazije te Mislav Mihael Mandir (1989.), volonter Organizacije mladih Status: M.

Nikolina Piršljin je već 6 godina volonterka udruge Krijesnica. U 2012. godini odradila je 165 volonterskih sati volontirajući na Međunarodnom rehabilitacijskom kampu Krijesnica, te kroz direktan rad s korisnicima, djecom i mladima oboljelim od malignih bolesti.

Nikolina već godinama sudjeluje na rehabilitacijskim kampovima u organizaciji udruge Krijesnica u kojima se okuplja 30-tak djece i mladih koji su završili liječenje, a koji pokrivaju teme o bolesti, liječenju i povratku u školu. Snaga, energija, volja i vještine koje je Nikolina donijela sa sobom omogućuju provođenje ovako zahtjevnog kampa. Nikolina u kampu ima volontersku poziciju „Teta za sve“, te zahvaljujući njoj oni najmlađi ne osjete odsustvo roditelja. Oni se bude ujutro s njom i ona ih navečer ušuškava u krevet. Tijekom dana pazi da svako dijete ima ispunjene sve potrebe kao što su higijena, hrana, zabava i naravno neizbježna doza maženja. Djeca Nikolini prilaze spontano, jer ima najljepši i najtopliji osmijeh na licu. Voditelji kampa ostanu uvijek zadivljeni njenim radom.

Nagradu Volonterski Oskar, nagradu za zagrebačkog volontera/ku godine, dobitnici Nikolini Piršljin, odabranoj od strane javnosti zbog posebnog doprinosa postignutog volonterskim radom, uručila je Klara Grisfelder, prošlogodišnja dobitnica Volonterskog Oskara.

Vjerujemo da će i ovogodišnja dodjela nagrade Volonterski Oskar mnoge potaknuti na volontiranje!