clanak False

Yates ukupni pobjednik, a Fedeli pobjednik zadnje etape

06.10.2019.
Britanac Adam Yates (Mitchelton-Scott) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race vožene od utorka do nedjelje koja je završila na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Yates je pobijedio s 22 sekunde prednosti ispred drugog Talijana Davidea Villelle iz kazahstanske Astane, odnosno 29 sekundi ispred trećeg Španjolca Victora De la Partea, člana američke momčadi CCC.

Za 27-godišnjeg Yatesa, koji je 2016. godine završio na četvrtoj poziciji na "Tour de Franceu", ovo je druga pobjeda na nekoj etapnoj utrci u karijeri, a do sada je najbolji još bio na utrci u Turskoj 2014. godine. Početkom ove godine zauzeo je druga mjesta na "World Tour" utrkama "Tirrenno-Adriatico" i "Volta a Catalunya".

Osim crvene majice namijenjene ukupnom pobjedniku, Yates je osvojio i zelenu majicu kao najbolji penjač na CRO Raceu. Plavu majicu za najboljeg u natjecanju po bodovima osvojio je njegov momčadski kolega Australac Alexander Edmondson (Mitchelton-Scott), a bijelu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio je Kazahstanac Vadim Pronskiy iz Astane, momčadi koja je osvojila naslov ekipnog pobjednika.

Najbolje plasirani hrvatski biciklist bio je 40-godišnji Radoslav Rogina (Adria Mobil) koji je završio na desetom mjestu ukupnog redoslijeda s 2:09 minuta iza Yatesa.

Pobjednik posljednje, šeste etape vožene od Svete Nedelje do Trga svetog Marka u Zagrebu je Talijan Alessandro Fedeli iz francuske momčadi Delko Marseille koji je ciljem prošao dvije sekunde prije drugoplasiranog Slovenca Jana Tratnika iz Bahrain-Meride i trećeplasiranog Austrijanca Floriana Kiernera iz Felbermayr Simplona.

Fedeli je bio član osmorke koja se izdvojila iz glavne skupine na samom startu etape u Svetoj Nedelji, a hrabrom vožnjom po zagrebačkim ulicama uspio je odoljeti naletima pelotona sve do samoga cilja. Fedeli je napao svoje partnere iz bijega tijekom pretposljednjeg kruga voženog središtem Zagreba, 10-ak kilometara prije cilja. Iako su mu Kierner, Nizozemac Stef Krul (Metec-TKH) i Austrijanac Florian Gamper (Tirol KTM) konstantno bili na samo 10-ak sekundi zaostatka, nisu ga uspjeli uhvatiti, dok je peloton predvođen momčadi Bahrain-Merida pogrešno procijenio kada treba krenuti u lov te zakasnio u hvatanju 23-godišnjeg Talijana kojemu je ovo peta profesionalna pobjeda u karijeri. Yates je ciljem u Zagrebu prošao kao sedmi s pet sekundi iza Fedelija, no i to mu je bilo dovoljno da poveća svoju prednost u konačnom redoslijedu sa 15 na 22 sekunde ispred Villelle.

Yatesu je nagradu uručio ministar turizma Gari Capelli, dok je pobjedniku etape Fedeliju nagradu dodijelio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Astani je nagradu za najbolju ekipu uručio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, dok je najboljem u bodovnom poretku, Australcu Edmondsonu, nagradu predao Frane Barbarić, predsjenik Uprave Hrvatske elektroprivrede. Yates je i najbolji penjač utrke, a za to mu je nagradu dodijelio pomoćnik ministra za zaštitu prirode, ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, dok je vodećem u poretku mladih vozača ispod 23 godine Vadimu Pronskom nagradu uručio gradonačelnik Grada Zagreba Milan

Bandić. Nagrade za drugo i treće mjesto uručili su zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija i voditelj Odjela za strateške marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc.

Posljednja, šesta etapa vozila se od Svete Nedelje do Zagreba, a start u Svetoj Nedelji otvorili su gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj H.E. W. Robert Kohorst te Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije , ispred župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Biciklisti su tijekom 154-kilometarskog puta osim Svete Nedelje obišli još nekoliko gradova u Zagrebačkoj županiji, Veliku Goricu, Dugo Selo, Vrbovec i Sveti Ivan Zelinu, dok je utrka okončana s dva kruga od po šest kilometara središtem Zagreba. U Velikoj Gorici, Dugom Selu i Vrbovcu bili su prolazni ciljevi, dok je Sveti Ivan Zelina bio domaćin jedinog brdskog cilja na etapi.

Vrlo brzo nakon starta iz glavne se skupine izdvojilo osam vozača, Austrijanci Florian i Patrick Gamper iz momčadi Tirol KTM, Florian Kierner i Patrick Lehner iz Felbermayr Simplona te Nizozemci Dylan Bouwmans i Stef Krul (Metec-TKH), Talijan Alessandro Fedeli (Delko Marseille) i Slovenac Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic). Ta osmorka vrlo je brzo stvorila prednost od preko četiri minute tako da je međusobno podijelila sve nagrade na prolaznim i brdskim ciljevima, ali kako niti jedan od vozača u bijegu nije bio blizu vrha u poretku za osvajanje prvog mjesta za niti jedno od tri natjecanja (ukupni redoslijed, natjecanje po bodovima, natjecanje za najboljeg penjača), ti rezultati nisu utjecali na konačni redoslijed.

Iako je do ulaska u Zagreb prednost vodeće skupine pala na samo minutu i pol te se činilo kako će pobjednik doći iz glavne skupine vozača, mladi Fedeli imao je druge planove i fantastičnim solo-bijegom ostvario lijepu pobjedu.

Kao i dosadašnjih godina, utrku je svakodnevno prenosila Hrvatska radiotelevizija s dvanaest sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos se emitirao i na Eurosportu, a TV prijenos, zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., imale su brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – iz čak 190 zemalja, od kojih su neke utrku prenosile i uživo. Novost je ove godine i to što se za američko tržište utrka prenosila uživo preko kanala GCN, najveće biciklističke online mreže. Dodatno, utrka se mogla gledati i na brojnim interkontinentalnim letovima zrakoplovnih kompanija koje svojim putnicima pružaju sportske sadržaje. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća sa više od deset prijenosa Olimpijskih igara, koja je utrku snimala kamerama u vožnji te uz korištenje posebnog snimateljskog helikoptera koji je pratio utrku iz zraka.

Od 2015. godine kad je utrka pokrenuta pod imenom Tour of Croatia podršku ovom projektu daju najviše državne institucije, Ministarstvo turizma i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Nacionalni park Plitvička jezera, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi nekih od ovogodišnjih etapa. Pored HEP-a kao jednog od glavnih sponzora u projekt su uključeni i drugi brojni sponzori i partneri: EnergyPlus, Škoda, Jamnica Pro Sport, Porsche Inter Auto, Uniline, Valamar, Maslinica Hotels&Resorts, Jadran Crikvenica Hoteli i kampovi, Europlakat, Sixt, Vina Puhelek Purek, Quest, Segafredo, Keindl sport, Bianchi, Elite, Bilić-Erić Security te medijski partneri ISB, Sportske novosti i A.S.O. Kao i svake godine sigurnost na cestama je i ove godine zajamčena u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.

Destinacijski partneri prve etape ove su godine Grad Osijek i TZ Grada Osijeka, Osječko-baranjska županija i TZ Osječko-baranjske županije, Požeško-slavonska županija i TZ Požeško-slavonske županije s gradovima Kutjevom, Pleternicom, Požegom, Pakracom i Lipikom.

Na drugoj su etapi destinacijski partneri Grad Senj i TZ Grada Senja, Zadarska županija i TZ Zadarske županije te Grad Zadar i TZ Grada Zadra.

Na trećoj su etapi destinacijski partneri CRO Racea Općina Okrug i TZ Općine Okrug, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije, Općina Brela i TZ Općine Brela, Općina Baška Voda i TZ Općine Baška Voda, Općina Tučepi i TZ Općine Tučepi, Općina Podgora i TZ Općine Podgora te Grad Makarska i TZ Grada Makarske.

Destinacijski partneri četvrte etape su Općina Starigrad i TZ Općine Starigrad, Zadarska županija i TZ Zadarske županije, Grad Senj i TZ Grada Senja, Grad Crikvenica i TZ Grada Crikvenice, Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera.

Na petoj su etapi destinacijski partneri Grad Labin i TZ Grada Labina, Istarska županija i TZ Istarske županije, Grad Opatija i TZ Grada Opatije, Grad Rijeka i TZ Grada Rijeke, Općina Čavle i TZ Općine Čavle te Primorsko-goranska županija i TZ Kvarnera.

Destinacijski partneri završne šeste etape su Grad Sveta Nedelja i TZ Grada Svete Nedelje, Zagrebačka županija i TZ Zagrebačke županije, Grad Velika Gorica i TZ Grada Velike Gorice, Grad Dugo Selo i TZ Grada Dugog Sela, Grad Vrbovec i TZ Grada Vrbovca, Grad Sveti Ivan Zelina i TZ Grada Svetog Ivana Zeline te Grad Zagreb.