clanak False

Zagreb prvi u testiranju EU FUPOL alata

16.05.2013.

 

Poziv sugrađanima na testiranja FUPOL alata!

http://zagreb-fupol.blogspot.com/

 

 

 

Grad Zagreb uskoro će biti još otvoreniji prema sugrađanima i to uz pomoć nove tehnologije, IT alata razvijenog kroz EU projekt FUPOL, predstavljen danas u zagrebačkoj Gradskoj upravi, a građani su pozvani da se putem bloga http://zagreb-fupol.blogspot.com/ aktivno uključe u njegovo testiranje. 



Zahvalivši svima koji rade na provedbi projekta, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević izrazila je zadovoljstvo što je Zagreb pozvan na sudjelovanje u njemu, te što je prvi od svih partnera pustio novi softver u testiranje.

 

„Zadnjih 13 godina nastojimo slušati građane i surađivati s njima, rekla je zamjenica Pavičić Vukičević, te kao jedan od važnih iskoraka spomenula otvaranje ZagrebForuma, mjesta susreta politike, struke i zainteresirane javnosti. Projekt FUPOL još je jedan korak dalje. Nudimo sugrađanima alate kako bi u svakom trenutku mogli dati svoje mišljenje ili prijedlog na bilo koju temu.“

Prema riječima Mire Lace pročelnika Ureda gradonačelnika, Zagreb već 18 mjeseci aktivno sudjeluje u realizaciji EU projekta FUPOL zajedno s partnerima - IT multinacionalnim kompanijama, vodećim istraživačkim institutima, udruženjima gradova i četiri grada iz Europe, ukupno 17 partnera iz 9 europskih država i iz Kine. U Hrvatskoj, kao partneri, sudjeluju Grad Zagreb i Zavod za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH):

„Riječ je o istraživačkom projektu izabranom za financiranje u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) Europske zajednice i dosad je načinjena testna platforma sofisticiranog IT alata koji će u konačnici omogućiti kvalitetnu interaktivnu komunikaciju na relaciji Grad – građani. Sve to s ciljem da se gradska uprava još više približi građanima „osluškujući“ njihovo mišljenje i uz pomoć suvremene tehnologije. Riječ je o implementaciji novog alata koji automatski sakuplja, analizira i interpretira mišljenja građana o raznim temama izrečenim na socijalnim mrežama i blogovima“ – rekao je pročelnik Laco najavivši da će u konačnici novi alat simulirati efekte, odnosno učinke prijedloga javnih politika i propisa te će pomoći Gradu u donošenju odluka.

To je ujedno, zaključio je, jedan od važnijih motiva za sudjelovanje Grada u tom projektu – zaključio je pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco pozvavši sugrađane da se uključe u testiranje alata putem društvenih mreža na http://zagreb-fupol.blogspot.com/

Poziv građanima uputila je i Elizabeta Knorr, voditeljica Projekta od strane nositelja - Ureda gradonačelnika i prezentorica na presici koja je, zajedno sa Silvanom Tomić Rotim, direktoricom Zavoda za informatičku djelatnost Hrvatske, angažirana na provedbi FUPOL-a u Zagrebu. Potkraj prošlog mjeseca zajedno su u Bruxellesu uspješno izvijestile Europsku komisiju o dosadašnjim rezultatima
Kako su naglasile, odaziv i suradnja građana u testiranju mogućnosti upotrebe alata biti će ključan faktor uspješnosti provedbe projekta. Jer tek nakon testiranja, eventualnih nadopuna i poboljšanja dobit će se konačan proizvod koji bi trebao biti najprikladniji model za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću što ga nove tehnologije danas mogu ponuditi.

Inače, provođenje Projekta počelo je 1.lListopada 2011., ukupni budžet cijelog projekta za sve partnere iznosi 9.110.431 eura, od čega EU financira 6.539.310 eura . Udio Zagreba je 126.080,00 eura od čega EU financira 93.760,00 eura ili 74%.


Pogledajte prezentaciju projekta FUPOL