clanak False

Završna konferencija EU Projekta PROMLOM

17.07.2021.
U ime Gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, dr. sc. Mirela Šentija Knežević sudjelovala je na Završnoj konferenciji EU Projekta PROMLOM „Osnaživanje liječnika obiteljske medicine za promicanje zdravlja u svakodnevnom radu“ (UP.02.2.1.04.0036), kojem je nositelj Dom zdravlja Zagreb-Centar.

Grad Zagreb osigurao je stručnu, financijsku i tehničku pomoć za pripremu ovoga projekta koji je odobren za financiranje od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 859.804,29 kn.

Dr. sc. Mirela Šentija Knežević u ime Grada Zagreba istaknula je važnost i ulogu obiteljskih liječnika i medicinskih sestara na razini zdravstvenog sustava, u ovom slučaju na razini domova zdravlja, a njihova uloga pokazala se dodatno značajna i važna u suzbijanju pandemije koja je još uvijek na snazi i s kojom se medicinsko osoblje gradskih zdravstvenih ustanova uspješno nosilo na dobrobit naših sugrađana. „Uz cjelokupni angažman ulagali su i dodatne resurse u provedbu europskih projekata u ovim vrlo zahtjevnim vremenima, što je Grad Zagreb prepoznao i na čemu ovim putem u ime gradonačelnika Tomaševića te svoje osobno ime zahvaljujem nositeljima provedbe aktivnosti u okviru EU projekta PROMLOM“, rekla je.

Završna konferencija projekta PROMLOM održala se u Multimedijskoj dvorani na lokaciji u Sigetu, a koja je potpuno opremljena namještajem i tehničkom opremom iz sredstava projekta.

Cilj projekta PROMLOM je podizanje svijesti obiteljskih liječnika (LOM) o promociji zdravlja za 10 najčešćih preventabilnih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama definiranim od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Glavni ishodi i očekivani rezultati projekta su: promocija zdravlja, podizanje svijesti obiteljskih liječnika o promociji zdravlja za 10 najvećih spriječivih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama, osnaživanje timova obiteljske medicine za promicanje zdravlja u svakodnevnom radu, edukacija drugih članova tima obiteljske medicine, medicinskih sestara i patronaže, izrada Priručnika o promociji zdravlja za navedene teme, razvoj politike za promicanje zdravlja u obiteljskoj medicini i opremanje multimedijske dvorane Doma zdravlja s namještajem i tehničkom opremom za potrebe daljnjih edukacija.

Predstavljen je i Priručnik PROMLOM-a „ULOGA OBITELJSKOG LIJEČNIKA U UNAPRJEĐENJU ZDRAVLJA I SPRJEČAVANJU BOLESTI“ kao rezultat rada 40 autora, nastavnika i znanstvenika sa sva četiri Medicinska fakulteta u Republici Hrvatskoj koji unutar svojih struka djeluju kao stručnjaci iz područja unaprjeđenja zdravlja i sprječavanja bolesti, a izrađen je da se za potrebe i obveze liječnika i sestara kao i studenata Medicinskog fakulteta i studija sestrinstva osiguraju najnovija znanja i pristupi u upravljanju rizicima za zdravlje, a vezano uz razvoj najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti modernoga doba.

Prilog Priručniku je i posebno poglavlje koje govori o suvremenim digitalnim tehnologijama i njihovim mogućnostima u unaprjeđenju skrbi za bolesnike u obiteljskoj medicini. Na konferenciji, koja je bila i on-line dostupna, prigodno su se obratili Danica Kramarić, dr. med. ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu (u ime Ministarstva zdravstva RH), dr.sc. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo (u ime Gradonačelnika Grada Zagreba), prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole Narodnog zdravlja „Andrija Štampar ( u ime dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i svoje osobno ime).

Uz moderaciju Ane Mašić, specijalizantica obiteljske medicine DZZC priručnik su predstavile urednice izv.prof.dr.sc. Antonija Balenović, izv.prof.dr.sc. Zlata Ožvačić Adžić, izv. prof. dr. sc. Venija Cerovečki i mr.sc. Mario Ravić, mag. ing. el., dok je Aleksandar Gluščević, specijalizant obiteljske medicine DZZC predstavio digitalne funkcionalnosti interaktivnog priručnika, što je i poseban inovativni iskorak, te dodatna pogodnost za direktno pristupanje on-line vizualnom sadržaju.

Gradske vijesti - 2021.