clanak False

12. Konferencija „Budućnost ugodnog stanovanja 2023.“

28.03.2023.
U organizaciji SUPEUS-a (Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje), 25. ožujka 2023., održana je 12. Konferencija „Budućnost ugodnog stanovanja 2023.“ (BUS 2023) na temu „Što je bilo, što će još biti?“. 
 
Događanje je održano na Rudarsko – geološko - naftnom fakultetu te organizirano kao cjelodnevni besplatni seminar za studente. Na Konferenciji su sudjelovali studenti i profesori s Građevinskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu kao i predstavnici vrhunskih, svjetski prepoznatih ureda i firmi, poput BIG-a, Sisk & Sons-a te Schrack-Technik-a te predstavnici gradova: Karlovca, Križevaca i Zagreba. 
 
Konferencija je obuhvatila dva bloka predavanja (1. „Mali koraci za veliki cilj“ i 2. „Projekti budućnosti“) i jednu panel raspravu („Kako realizirati pametni grad?“).  
 
Panel pod nazivom „Kako realizirati pametni grad?“ moderirao je izv.prof.dr.sc. Bojan Milovanović koji je zajedno sa studentima sudjelovao u raspravi s panelistima: Damirom Mandićem, dipl.teol., gradonačelnikom Grada Karlovca, Danijelom Šaškom,  dipl.ing.el., zamjenikom gradonačelnika Križevaca i Sanjom Malnar Neralić, dipl.oec.univ.spec.eur., voditeljicom Odjela za koordinaciju razvoja pametnog Grada – Zagreb Smart City u Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Grada Zagreba. Razmijenjene su informacije o aktualnim temama iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje. Raspravljano je s kojim izazovima se susreću urbane sredine koje žele postati pametni gradovi. Istaknuto je da pametni gradovi trebaju pružati temeljnu infrastrukturu i pristojnu kvalitetu života svojim građanima, čisto i održivo okruženje te primjenu pametnih rješenja. Pametni gradovi također trebaju biti mjesta koja integriraju fizičke, digitalne i ljudske resurse te osim upotrebe digitalnih tehnologija, uključuju i energetski učinkovitije zgrade, integrirane obnovljive izvore energije, održive sustave grijanja i hlađenja, pametnije gradske prometne mreže i dr. 
 
Organizator SUPEUS (Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje) koja svojim projektima promiče znanje i aktualnosti iz svijeta energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije je i ove godine  pokazala svoju profesionalnost u organizaciji svog najvećeg i najpoznatijeg projekta, 12. po redu Konferencije „Budućnost ugodnog stanovanja 2023.“ koji predstavlja jedinstven projekt u cijeloj Hrvatskoj budući da je organiziran kao cjelodnevni besplatni seminar za studente na kojem predavanje održavaju vrhunski predavači – profesori i stručnjaci u svom području.  
 
BUS 2023., osim što je obuhvatio teme vezane uz aktualne, ujedno je studentima pružio priliku direktne razmjene informacija s predstavnicima gradskih uprava. Više informacija dostupno je na stranici: SUPEUS .