clanak False

Održana informativna prezentacija o studijskom putovanju u Bristol i Manchester

14.03.2023.
U organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u četvrtak, 09. ožujka 2023. u ZgForumu, održana je informativna prezentacija o studijskom putovanju u Bristol i Manchester koja je okupila predstavnike gradskih upravnih tijela. Teme prezentacije bile su smart city tehnologije primijenjene u gradovima, gospodarenje otpadom i promet. Svrha prezentacije bila je upoznati i informirati okupljene sudionike s pametnim rješenjima i primjerima dobre prakse koje gradovi Bristol i Manchester primjenjuju na svojim područjima te na taj način otvoriti nove ideje za  unapređenje gradskih usluga i kvalitetnije suradnje između gradske uprave i građana.

Na početku prezentacije, sudionici su ukratko upoznati s osnovnim informacijama o Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i Sektoru za strategijske informacije.

Nakon uvodnog dijela, u prezentaciji su predstavljeni glavni strateški planovi, projekti i klimatske strategije gradova Bristola i Manchestera, njihovi primjeri smart rješenja (iz područja prometa i otpada) te marketinške kampanje za povećanje svijesti u borbi protiv klimatskih promjena stvarajući zajedničku viziju na zdrav, zelen i socijalno pravedan grad u kojem važnu ulogu imaju njihovi stanovnici. U okviru prezentacije osvrnula se i na posjetu Edukacijskom centru i sortirnici za otpad Longley Lane u Manchesteru koja posluje kroz: razvoj kreativnih i inovativnih kampanja za poticanje i inspiriranje stanovnika da više recikliraju, pravilno recikliraju i bacaju manje otpada kod kuće i u pokretu; obrazovanje učenika i zajednica kroz obilaske i posjete njihovim obrazovnim centrima; pomaganje stanovnicima da percipiraju otpad kao vrijedan resurs koji treba očuvati, reciklirati ili koristiti za stvaranje energije; komuniciranje sa stanovnicima na iskren, jasan, jednostavan i kreativan način koji nadahnjuje promjene; pružanje ažurnih i relevantnih informacija koje su stanovništvu potrebne i kada su im potrebne te kontinuiranu komunikaciju s partnerima iz vijeća i zajednica. Na području Manchestera dostupno je ukupno 20 centara za reciklažu kućanskog otpada.

Na samom kraju, sudionici su izrazili zadovoljstvo održanom prezentacijom i pruženim informacijama te su vrlo aktivno sudjelovali u programu sa svojim dodatnim pitanjima na koja su odgovarali predstavnici Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba.

Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo vanjskih poslova UK organiziralo je i financiralo studijski posjet gradovima Bristolu i Manchesteru od 16.- 20. siječnja 2023. U sastavu izaslanstva koje je predvodilo Veleposlanstvo UK bili su predstavnici Grada Zagreba: Službe za informacijski sustav i tehničke poslove i Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i predstavnik Zagrebačkog holdinga, Podružnica Čistoća. U sklopu navedenog studijskog posjeta, zagrebačko izaslanstvo sastalo se s predstavnicima gradskih Vijeća Bristola i Manchestera.

Detaljnije informacije o studijskom putovanju u Bristol i Manchester možete pronaći OVDJE.