clanak False

9. Otvoreni filmski festival Travno

19.07.2021.
U sklopu ovogodišnjeg 9. Otvorenog filmskog festivala Travno u ponedjeljak, 19. srpnja u 20 sati na platou Mamutice na programu je projekcija animiranog filma Baltazar.
Profesor Baltazar meditativnom je atmosferom, pacifizmom, nenasiljem i izbjegavanjem antagonista, odnosno negativaca, otkrio novi, didaktički prihvatljiviji model crtanog filma za djecu u odnosu na suvremenike iz američkih studija. (Luigi Scarpa).

Animirana serija za djecu na način Zagreb filma, snimana je od 1967. do 1978. godine, a čini je 59 epizoda. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgic, a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Baltazar- gradu ime je dao Pavao Štalter. Na projektu je sudjelovala ekipa od dvadeset autora među kojima su se, uz spomenute, isticali Ante Zaninovic, Boris Kolar, Milan Blažekovic, Zlatko Bourek i autor glazbe Tomica Simovic. Seriju o Profesoru Baltazaru otkupilo je 30 zemalja. Upoznala su ga djeca Italije, Nizozemske, Portugala, čak i Irana, a najveću popularnost stekao je u Skandinaviji.

Aktualno