clanak False

Aktivnosti gradskih službi na potresom pogođenim područjima

04.01.2021.
Odmah nakon potresa, koji nas je pogodio protekli tjedan, gradske službe su prema nalogu gradonačelnika Milana Bandića, u roku od sat vremena bile na zagrebačkim ulicama koje su očišćene u svega par sati. Pomoć je promptno upućena i na potresom razoreno područje Petrinje, Siska, Gline i drugih okolnih mjesta.
 
Interventni timovi našeg Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, hitna služba, članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, vatrogasci obučeni za spašavanje iz ruševina kao i specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina te 100 kreveta, cerade za prekrivanje krovova i šatori bili su na području Sisačko-moslavačke županije par sati nakon snažnog potresa. Ured za upravljanje u hitnim situacijama osigurao je i slanje pitke vode, 500 vreća za spavanje i 1000 kabanica. Članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb pomogli su u podizanju šatora te organizirali prijevoz osoba u prihvatne centre, dijelili humanitarnu pomoć, pomagali u saniranju posljedica potresa.

Također su u suradnji s Gradom Zagrebom, Zagrebačkim holdingom i Zagrebačkim velesajmom uspostavili prihvatni centar za humanitarnu pomoć za cijelu Hrvatsku i druge donatore iz Europe. Prihvatni centar podijeljen je u 2 paviljona u kojima više od  200 volontera zajedno s našim zaposlenicima svakodnevno prima i razvrstava humanitarnu pomoć. Pored toga, članovi GD Crvenog križa Zagreb organiziraju prijevoz građana čiji su domovi stradali u potresu.

U Hostelu Arena popunjeno je svih 198 kreveta, a sugrađane kojima je potreban siguran krov nad glavom sada smještamo u Grad mladih. Pomoć unesrećenima na području Petrinje, Siska i Gline pružilo je 16 timova zagrebačke hitne pomoći, koji su, između ostalog, i 72 pacijenta prevezli u zagrebačke bolnice. U Zagrebu je hitna odradila više od 50 intervencija vezanih uz potres, no srećom riječ je o lakšim ozljedama.
 
Naši vatrogasci, od prvog dana nesebično pružaju pomoć na terenu u Petrinji, Sisku i okolici, gdje ih je na dan potresa bilo 85 s 12 vatrogasnih vozila, a do danas su na tom području odradili 225 intervencija. U Zagrebu su odradili više od 720 intervencija vezanih uglavnom za uklanjanje opasnih dijelova objekata, odnosno uz dimnjake i krovove. Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom zbrinuo je 61 korisnika, iz Gline i Petrinje, u sedam domova za starije i nemoćne koji su u nadležnosti Grada Zagreba. Pregledana je dvorana Arena, koja je sigurna i gdje je u stacionar primljen veći broj covid bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije. U zagrebačke hotele za sada smo smjestili deset obitelji koje će tamo boraviti o trošku Turističke zajednice grada Zagreba.

Djelatnici naših gradskih ureda, zajedno s timovima inženjera građevine na stradalom području pomažu na uspostavi sustava za zaprimanje prvih brzih pregleda oštećenja zgrada i kuća. Djelatnici gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, i komunalne poslove i promet, njih više od 150, angažirani su na evidentiranju oštećenja prouzročenih potresom, u koordinaciji s djelatnicima Zagrebačkog Holdinga. Također zajedno, svakodnevno očiste oko 110 tona šute s gradskih ulica, a u Sisak je poslan u ispomoć grajfer i kamion. Izvršen je i hitan pregled glavnih prometnih pravaca, mostova i nadvožnjaka pri čemu za sada nisu utvrđena bitna oštećenja. Osim toga, obavljena je kontrola gotovo 500 semafora kao i popravak znatnog broja koji je nakon potresa prestao raditi.  Pregledane su odgojno-obrazovne ustanove i prema za sada prikupljenim informacija nema značajnije štete izuzev područne škole OŠ Brezovica u Donjem Dragonošcu, dok svi ostali  objekti mogu sigurno primati djecu. Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. na zagrebačkom području sanirala je oštećene vodovodne cijevi, dok je na području Petrinje osiguravala vodu za piće. Odmah nakon potresa pregledani su plinski sustavi u bolnicama i vrtićima, kao i objekti na sustavu (plinsko-redukcijske stanice, blok, odorizacijske, razdjelne, telemetrijske i veće industrijske stanice), prijelazi preko vodotoka, skladište odoranta. Javnost je obavještena o postupanju s plinom nakon potresa te je objavljen postupak za priključenje kod potrošača koji su preventivno zatvorili plin. Na liniju za hitne slučajeve plinare stiglo je više od 1000 poziva.
 
Gradski ured za mjesnu samoupravu je putem vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora te samih građana, od potresa 29.12.2020. do današnjeg dana, zaprimio 119 prijava, od kojih se 116 odnosi na urušavanje ili oštećenje dimnjaka te pucanje zidova. Od sutra se prijave građana zaprimaju isključivo putem Kontakt centra Zagrebačkog holdinga. 
Besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805 su i dalje otvorene za naše sugrađane, koji mogu zatražiti asistenciju tijekom cijeloga dana i noći. Od 28.12.2020. u 7:30 sati do 4.1.2021. u 20:30 sati pozivni centar Zagrebačkog holdinga zaprimio je 8000 poziva. Hitne intervencije operativnih gradskih službi na sanaciji posljedica potresa mogu se zatražiti i putem elektroničke pošte!

Na adresu potres@zagreb.hr potrebno je poslati osobne podatke, odnosno ime, prezime i broj telefona te adresu objekta, uz što je moguće detaljniji opis i fotografije, kao i navesti potrebu hitnih sigurnosnih aktivnosti.

Svima kojima su u potresu razrušeni domovi, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima upućuje najsnažniju podršku. 'Zajednički ćemo raditi i zadržati snagu, volju i nadu te proći kroz ovo teško razdoblje hrabro i odgovorno. Šaljemo srdačne pozdrave te riječi ohrabrenja i suosjećanja svim građanima u Sisku, Petrinji, Glini i okolici ali i našim sugrađanima, a sve naše službe su na raspolaganju do danjeg', poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo također kako štetu na objektima u vlasništvu, nastalu kao posljedicu potresa, građani prijavljuju preko aplikacije Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine klikom naprijava zahtjeva za obavljanje procjene uporabljivosti građevine. Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu, otvoren je i besplatan pozivni centar resornog ministarstva 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina, koje će na terenu provesti statičari.

Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što brže detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi.
Popunjavanjem upitnika Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine građani unose zgradu u bazu podataka za brzi pregled zgrada oštećenih u potresu. Brzi pregled zgrada služi isključivo kako bi se preliminarno dala ocjena uporabljivosti i to nije financijska procjena štete od potresa.

 

Gradske vijesti - 2021.