clanak False

Biografski dokumentarac “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” u Dokukinu

17.02.2020.
Dokumentarni film o dramatičnom životu i nasljeđu Stiega Larssona autora trilogije Millennium, Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom, koji gledateljima otkriva nepoznate detalje iz piščeve biografije, Zagrebačka će publika imati priliku pogledati od 21. veljače u sklopu programa Dokukina. Distributer filma je Restart Label, u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, koja za posjetitelje kina osigurava popust na Larssonove romane.
 
Svjetska javnost Stiega Larssona poznaje kao pisca superuspješne krimi trilogije o novinaru Mikaelu Blomqvistu i hakerici Lisbeth Salander, koja je u svijetu prodana u više od 90 milijuna primjeraka i čiji je prvi dio Djevojka s tetovažom zmaja (The Girl With the Dragon Tattoo, 2011) doživio holivudsku ekranizaciju u režiji Davida Finchera. Manje je poznato da u pozadini demokratskih poruka koje Millenium prenosi stoji dugogodišnji predan istraživački rad i Larssonova opsjednutost razotkrivanjem ekstremne desnice u Švedskoj.
 
Kroz intervjue s ljudima bliskima Larssonu, rekonstrukcije te dosad neviđene snimke, dokumentarac u režiji Henrika Georgssona otkriva javnosti nepoznatu Larssonovu stranu, onu neumornog “stroja za istraživanje”, kao i detalje o njegovoj osobnosti – bio je radoholičar, najproduktivniji između 1 i 3 ujutro uz litru kave i dvije kutije cigareta, a njegovo ste povjerenje najlakše mogli zadobiti ako ste uspjeli iskopati teško dostupnu informaciju.
 
Fotografije i video materijali iz njegovog privatnog arhiva pokazuju da je poput svoje literarne junakinje bio prilično neustrašiv – za potrebe istraživanja infiltrira se u redove stranke, “škljoca” foto-aparatom na skupovima ekstremne desnice i s kolegicom drži predavanje o desnom ekstremizmu u dvorani punoj neonacista. Zbog svojih tekstova i javnih istupa bio je, kao i mnogi njegovi kolege, svakodnevno izložen prijetnjama smrću. Autori se u filmu dotiču i Larssonovih formativnih godina – strast za borbu protiv nacizma usadio mu je djed još u djetinjstvu.
 
Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom alarmantan je prikaz Švedske od sedamdesetih pa sve do danas koji, s obzirom na trenutnu političku klimu, neodgodivo podsjeća da je demokracija uvijek u opasnosti. Larsson se predano borio za svoja uvjerenja i kroz svoja književna djela uspio je svoju poruku prenijeti široj publici.
 
Stieg Larsson rođen je 1954., a odrastao je na sjeveru Švedske. Bio je produktivan samostalni istraživač, utemeljitelj zaklade Swedish Expo i urednik švedskog antirasističkog časopisa Expo. Bavio se i istraživanjem ekstremne desnice u Švedskoj, a njegovi rezultati objavljeni su u knjizi The Extreme Right. Autor je superuspješne kriminalističke trilogije Millennium. Stieg Larsson iznenada je preminuo 2004. u dobi od 50 godina. 
 
Henrik Georgsson redatelj je dramskih TV serija, uključujući švedsko-dansku krimi seriju Most koja je prikazana u više od 100 zemalja te popularnih serija Wallander i Marcella. Karijeru je započeo kao pomoćnik slavnog švedskog redatelja dokumentaraca Stefana Jarla.
 
Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom ne propustite pogledati u Dokukino KIC, od 21. veljače. Nakon projekcija filma  21. veljače od 19 sati uslijedit će razgovori o Larssonovom književnom i političkom životu. Politolog Tihomir Cipek i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević tim će povodom gostovati u zagrebačkom Dokukinu.
 
Za vrijeme distribucije Larssonovi romani bit će dostupni za kupnju po promotivnoj cijeni u odabranim kinima, a prije projekcija gledatelji će dobiti kôd s kojim ostvaruju 20% popusta na sve knjige u Frakturinom web shopu www.fraktura.hr.

Aktualno