clanak False

"Deset za deset" - program uz jubilarnu obljetnicu MSU-a u novoj zgradi

11.12.2019.
Muzej suvremene umjetnosti u subotu, 14. prosinca 2019. obilježava jubilarnu  desetu godišnjicu useljenja u novu zgradu te ujedno i 65. godina od osnutka. Tom prigodom ulaz u Muzej i brojne programe za sve uzraste i interese je – besplatan.

Koncept ovogodišnjeg rođendanskog programa pod naslovom „Deset za deset“ producenta Branka Kostelnika i kustoskog tima MSU temelji se na prezentaciji i produkciji deset žanrova koji su bili zastupljeni u programima MSU-a u novoj zgradi, a to su: izložbe (likovnost), kazalište, glazba, ples, performans, film, radionice, izdavaštvo, sport te humanitarna djelatnost. Tim pristupom u konceptu želimo naglasiti ne samo multimedijsko poslanje Muzeja suvremene umjetnosti nego istodobno podsjetiti publiku na najuspješnije predstavnike svih tih žanrova i medija, autore koji djeluju na domaćoj i svjetskoj umjetničkoj sceni, a svoju su uspješnu suradnju i partnerstvo s Muzejom realizirali u proteklom desetljeću nastupajući ili izlažući u MSU-u. Stoga, od ukupno 17 programa koje poklanjamo posjetiteljima za svoj jubilarni rođendan, četiri su stručna vodstva po izložbama;Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019.“, izložbi kojom predstavljamo izbor umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima u posljednjih deset godina, te po izložbi Obećavam ti čudo“ hrvatsko-francuskog umjetnika Davora Vrankića koji slovi kao „crtačka zvijezda“.  Usto, na rođendan Muzeja otvaramo veliku izložbu Konstrukcije“ koja daje prvi retrospektivni pregled stvaralaštva Zlatka Kopljara, međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika.

Filmski dio programa donosi premijeru filma Voštana figura“ i razgovor s umjetnicom Vesnom Mačković i redateljicom Lidijom Špegar te izbor od četiri filmska i video rada nagrađena na izložbi „HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost“ autora Damira Očka, Igora Grubića, Jagode Kaloper i Dalibora Martinisa, dok će program performansa uključivati umjetnike Damira Bartola Indoša, Tanju Vrvilo i Lanu Deban.

U dijelu programa kojeg smo posvetili izdavačkoj djelatnosti predstavit ćemo kratke filmove i knjižicu o umjetničkim radovima iz našeg fundusa „Iz drugog kuta - MSU hitovi: izbor Kluba mladih MSU-a“, dok će „Izložba u koricama“ u prostoru Otvorene galerije posjetiteljima pružiti priliku da vide izbor iz mnogobrojnih kataloga izložbi Muzeja suvremene umjetnosti od 2009. do danas.

Eurokaz će u koprodukciji s Queer Zagrebom izvesti kazališnu predstavuPosljednji dani čovječanstva“ u režiji Branka Brezovca, a plesnom izvedbomjogging godard, removie umjetnička organizacija TRAFIK i autorica Lara Badurina će predstaviti muzej kao specifičan prostor u kojem se izlagačka djelatnost MSU-a proširuje u stvaran prostor djelovanja kroz prostor igre/izvedbe kontekstualizirane u vremenu i prostoru u kojem živimo. Bit će tu još i radionica koju organiziramo u suradnji sa Drvodjelskom školom iz Zagreba na temu 10 godine zgrade MSU-a i nadolazećih blagdana, a u sklopu inicijative da ukažemo na važnost humanitarne djelatnosti, posjetitelji će gotovo cijeli dan u Muzeju imati priliku da saznaju više i uključe se u aktivnosti Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

Glazbeni program donosi već tradicionalni koncert dječjeg zbora Zagrebački anđeli i nastup Oridano Gipsy benda, a naš bogati multimedijski program zaokružit ćemo sportom - jednim neobičnim turnirom u malom nogometu u suradnji s Dinamo futsalom, a u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, kritičara i muzealaca.

Osim četiri već spomenute izložbe, publika će također imati priliku besplatno razgledati još i „Visceral Kooks“, izložbu lajpciškog slikara srednje generacije Olivera Kossacka te izložbu Igora GrubićaTragovi nestajanja (u tri čina) kojom je umjetnik predstavljao Hrvatsku na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, najznačajnijoj svjetskoj smotri vizualnih umjetnosti.

Više informacija na poveznici ovdje.

Aktualno