clanak False

Dodjela umjetničkih nagrada i svečani koncert za kraj sezone Hrvatskog narodnog kazališta

01.07.2021.
Dodjelom godišnjih nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, operi i baletu u protekloj sezoni Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu zaključilo je sezonu 2020./21., a uručenje nagrada laureatima, Nataliji Kosovac i Bálintu Rauscheru za balet, Kseniji Marinković i Danijelu Despotu za dramu, te Dubravki Šeparović Mušović i Lucianu Batiniću za operu, uveličao je svečani koncert pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića.

Na koncertu je uz soliste Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, nastupio i zbor i orkestar Opere te glumci zagrebačkog HNK s odabirom poezije. Intendantica Dubravka Vrgoč izrazila je zahvalnost svim umjetnicima i djelatnicima kazališta kao i njegovoj publici, što su unatoč svim izazovima sezone obilježene posljedicama pandemije covida-19 i zagrebačkog potresa nastavili u sinergiji održavati kazalište živim.

Laureatkinja Nagrade Mila Dimitrijević za najbolju žensku ulogu u sezoni 2020./21. je Ksenija Marinković za uloge Otsuka u predstavi Kafka na Žalu Harukija Murakamija te grofice Madeleine Petrovne u predstavi U agoniji Miroslava Krleže, obje u režiji ravnatelja Drame Ivice Buljana.

Dragan Despot dobitnik je Nagrade Mila Dimitrijević za najbolju mušku ulogu Nakate u predstavi Kafka na žalu. Nagradu Ana Roje za najbolju žensku baletnu izvedbu Natalia Kosovac za glavnu žensku ulogu Elizabeth Bennet u baletu Ponos i predrasude koreografa Lea Mujića, dok je za ulogu Charlesa Bingleya u tome baletu Bálintu Rauscheru dodijeljena Nagrada Oskar Harmoš za najbolju mušku baletnu izvedbu.

Nagradu Marijana Radev za najbolje operno umjetničko ostvarenje dobila je nacionalna prvakinja opere Dubravka Šeparović Mušović za Bizetovu operu Carmen te za ulogu Orfeja u operi Orfej i Euridika Christopha Willibalda Glucka.

Nacionalni prvak opere, Luciano Batinić dobitnik je Nagrade Vladimir Ruždjak za lik don Basilia u Seviljskom brijaču Gioacchina Rossinija, te ulogu Raimonda u operi Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija.
 
 
 
 
 

Aktualno