clanak False

Dodjelom nagrada zatvorene 34. "Gavelline večeri"

24.10.2019.
Nakon dva intenzivna tjedna, tijekom kojeg su posjetitelji imali prilike vidjeli 10 predstava u konkurenciji za nagrade, i to kazališnih kuća iz Ljubljane, Splita, Beograda, Sarajeva, Varaždina i Zagreba, dodjelom nagrada u srijedu, 23. listopada zatvorene  su 34. "Gavelline večeri".Ovogodišnje "Gavelline večeri" okupile su repertoarne vrhunce koji su se u prethodnoj sezoni istakli izvrsnošću i uzbudljivošću, predstave nošene nadahnućem i vještinom svojih stvaratelja, koje živo komuniciraju s publikom propitujući mogućnosti i dosege dramskog teatra danas, bez obzira je li riječ o adaptacijama klasičnih drama, suvremenim komadima ili pak preradama filmskih djela u kazališna. Odabrani naslovi tematski su varirali, što je stalnost Festivala. Nakon predstava slijedili su dinamični i opušteni okrugli stolovi, na kojima je publika mogla dodatno upoznati umjetnike koje je tu večer gledala.

 Odabrane predstave pogledalo je i prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Biserka Ipša, glumica; Anica Tomić, kazališna redateljica; i Gea Vlahović, kazališna kritičarka. Oni su odabrali dobitnike nagrada za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu ovogodišnjeg Festivala.  Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Nataši Matjašec Rošker za ulogu Sophie von Essenbeck u predstavi "Sumrak bogova" Slovenskog narodnog gledališča Maribor u režiji Dalibora Matanića; nagrada za najboljeg glumca dodjeljuje se Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolje u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel" abdulaha Sidrana, u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i u režiji Kokana Mladenovića. Nagradu je preuzeo Antonio Nuić.

Nagrada za najbolju režiji dodjeljuje se Bobi Jelčiću za autorski projekt "Tri sestre" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Najboljom predstavom proglašena je predstava "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana skerlića i produkciji Ateljea 212. Nagradu je preuzela Milica Mihajlović, jedna od triju Petrija. Obrazloženja  je pročitala Biserka Ipša, predsjednica prosudbenog povjerenstva a nagrade je uručio Dražen Ferenčina, ravnatelj kazališta "Gavella".

34. "Gavelline večeri" zatvorene su izvedbom predstave "Addamsovi" Marshalla Brickmana, Ricka Elicea i Andrewa Lippe, u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Mestnog gledališča ljubljanskog.

Aktualno