clanak False

Dogovoreni konkretni potezi za ubrzanje obnove Zagreba

24.06.2021.
Radni sastanak na temu obnove zgrada oštećenih potresom održan je danas u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Sastanku su prisustvovali zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministar Darko Horvat, državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu Gordan Hanžek te ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić.

Ministar Horvat je objasnio da su na današnjoj redovitoj koordinaciji razgovarali o problemima koji sprječavaju bržu dinamiku obnove, zatim o promjeni zakonodavnog okvira koji se odnosi na obnovu, o povećanju administrativnih kapaciteta Fonda… „Dotaknuli smo se i problema privremene pohrane stvari građana za vrijeme obnove njihovih objekata te softverskih alata koji mogu pomoći u ubrzanju dinamike rada“, rekao je ministar i izrazio zadovoljstvo što su u Gradu dobili konkretne kontakte koji će biti u direktnoj komunikaciji s Ministarstvom i koji će promptno odgovarati na upite.

„Identificirali smo sve što zajedno trebamo riješiti“, rekao je gradonačelnik Tomašević te je za ponedjeljak najavio još jedan sastanak na kojem će se razgovarati o intenzivnijoj suradnji Ministarstva i gradskih ureda za katastar, prostorno uređenje i graditeljstvo te imovinsko-pravne poslove radi ubrzanja procesa i donošenja odluka vezanih uz obnovu. Gradonačelnik je podsjetio i da je za vrijeme prošlog sastanka, prije desetak dana, bilo još oko 540 objekata koji su trebali proći brzi statički pregled, a danas ih je ostalo još svega 130, i to kompliciranijih. „I to ćemo riješiti kroz sljedećih tjedan do deset dana“, istaknuo je.

Zagrebački gradonačelnik se osvrnuo na razgovor o dodatnom kapacitiranju Fonda za obnovu te je najavio da će se dio zaposlenika Grada privremeno rasporediti u Fond: „Mi smo jedan od osnivača Fonda, i to je na neki način i naša obaveza.“ Također, gradonačelnik je ukazao na potrebu boljeg umrežavanja podataka Ministarstva i Fonda kako bi se u Gradu moglo brže i bolje reagirati, odnosno kako bi se odmah znalo za koje oštećene objekte još nisu predani zahtjevi za obnovu te kako bi se vlasnike tih nekretnina moglo kontaktirati: „To će povećati i broj zahtjeva, ali i kvalitetu obnove, što će dovesti do bržih odluka Ministarstva, spuštanja na Fond, a zatim i realizacije na terenu.“

Ravnatelj Fonda Damir Vanđelić je rekao da su započeli s uklanjanjem triju objekata, a još šest ih trenutno čeka na rušenje. Nakon iskazanog zadovoljstva održanim sastankom, Vanđelić je zaključio: „Do kraja tjedna će sve zgrade biti pregledane. Dogovoreno je spajanje podataka Grada, Ministarstva i Fonda kako bi se izdavanje odluka ubrzalo.“

Osim zagrebačkog gradonačelnika, sastanku su prisustvovali zamjenik Luka Korlaet te pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.

Gradske vijesti - 2021.