clanak False

Edukativni program “Žive slike“ u Muzeju grada Zagreba

14.02.2020.
Muzej grada Zagreba dvadeset i jednu godinu za redom, tijekom zadnjeg vikenda fašnika, 22. i 23. veljače od 11 do 14 sati, priređuje edukativni program Žive slike.
Program je  organiziran po uzoru na slično događanje priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, a najpoznatije su bile u palači obitelji Vranizcany. Djelatnici Muzeja grada Zagreba, kolege i prijatelji Muzeja kostimiraju se u likove iz prošlosti. Posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijesti grada i vremenu u kojem su živjeli.

Uz već poznate likove (kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy...) ove godine u Muzeju možete susresti i niz novih: Tatara u potjeri za kraljom Belom IV., Barbaru Kovačić, mlinaricu na Kaptolu, učenice Glazbene škole i njihovu učiteljicu, Stjepana Radića kao studenta na Zagrebačkom sveučilištu, Karolu Milobar, prvu zagrebačku ginekologinju, zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Heinzela i brojne druge likove.

Ovogodišnja tema Živih slika je obrazovanje. U suradnji s Hrvatskim školskim muzejom i njegovim djelatnicama predstaviti ćemo hrvatsko školstvo i njegov razvoj kroz likove učiteljica i odgajateljica. Tako će zagrebačka opatica Judita Petronila Zrinska pričati o školi za djevojčice koja je bila u sklopu samostana, Marija Jambrišak podučit će vas školskoj disciplini, a Natalija Wickerhauser kako učiti strane jezike.

Ove godine posjetitelji mogu razgledati i izložbu Zagrebački solisti, a učiteljice glazbe iz Glazbenog učilišta Elly Bašić će vas podučiti i kako zasvirati na gudačkim instrumentima u Glazbenoj učionici koja se nalazi u sklopu izložbe.

Nakon Živih slika u Muzeju grada Zagreba, u utorak 25. veljače u organizaciji Pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a nekolicina djelatnika Muzeja i naših suradnika posjetit će male pacijente Klinike za dječje bolesti Klaićeva te djecu oboljelu od cerebralne paralize u Centru za odgoj i obrazovanje Goljak.

Godine 2017. programu je dodijeljena nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukacijski program.

Tijekom trajanja Živih slika u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku. Profesionalne vizažistice Lidija Fištrek i Zdenka Mihelj posjetiteljima će oslikavati lica.

Žive slike dani su otvorenih vrata za posjetitelje Muzeja.
Ulaz je slobodan.
 

Aktualno