clanak False

Gradonačelnici gradova: Beograda, Ljubljane, Sarajeva, Skopja i Splita upisali se u knjigu žalosti

03.03.2021.
Neposredno pred ispraćaj gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića na vječni počinak, njegovi prijatelji i kolege gradonačelnici Beograda Zoran Radojičić, Ljubljane Zoran Janković, Sarajeva Abdulah Skaka, Skopja Petre Shilegov i Splita Andro Krstulović Opara upisali su se danas u Knjigu žalosti u predvorju Gradske uprave.
 
Na dolasku im je uime Grada Zagreba zahvalila zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević: „Izražavam svoju veliku zahvalnost što ste nam u ovome teškom trenutku svojim dolaskom dali podršku i što ste zajedno s nama. Da je naš gradonačelnik Bandić danas ovdje, iznimno bi bio ponosan i sretan što smo se okupili, jer njegova je misao vodilja bila spajanje, a što smo u našim nebrojenim susretima i živjeli i dokazali. Ostavio nam je veliko naslijeđe, ali i brojne projekte koje njemu u čast, moramo i možemo privesti kraju“, kazala je Pavičić Vukičević.
 
Izražavajući sućut Zagrepčankama i Zagrepčanima, ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković se prisjetio 15-ogodišnje suradnje s kolegom Bandićem i razmjene iskustava u napretku dvaju gradova. Podsjetio je na činjenicu da je Milan Bandić bio najdugovječniji od svih gradonačelnika glavnih gradova Europske unije te istaknuo kako će se tek vidjeti koliko će nedostajati Zagrebu.
 
„Tužni smo što nas je Milan danas okupio kako bismo se od njega oprostili, no želim naglasiti kako je upravo on za života okupljao i spajao ljude na neki poseban, samo njemu svojstven način. Zagreb je lijep grad, a Milanova ostavština velika. Suradnja bratskih gradova  Skopja i Zagreba koja traje već duže vrijeme, nastavlja se i dalje“, kazao je skopski gradonačelnik Petre Shilegov i izrazio sućut svim Zagrepčankama i Zagrepčanima.
 
Izražavajući tugu i sućut obitelji Bandić te svim građankama i građanima Zagreba, beogradski gradonačelnik prof. dr. Zoran Radojičić se prisjetio gradonačelnikovih riječi: „Želiš li biti dobar gradonačelnik, svoj posao moraš bez zadrške voljeti i to je jedini i najvažniji savjet koji treba upamtiti onaj tko se želi baviti ovim poslom. A on je volio svoj posao i to se u Zagrebu vidi.“
 
Gradonačelnik Abdulah Skaka je u svoje osobno ime i uime Grada Sarajeva izrazio sućut građanima Zagreba te je naglasio: „Gospodin Bandić je volio Sarajevo i često je bio naš gost i zaista mogu reći da sam tijekom tih susreta od njega osobno naučio mnogo dobrih i kvalitetnih stvari. Istinski je volio i odsrca je radio svoj posao. Zagreb će zasigurno još dugo godina pamtiti Milana Bandića, čovjeka koji je jako mnogo napravio za svoj grad.“
 
„Svaki svoj trenutak rada, svaku sekundu, davao je za ovaj grad i za njega je gorio. I nažalost prerano otišao. Zahvalan sam mu za iznimno dobru suradnju koju smo ostvarili. Volio je dolaziti u Split zato što mu je do suradnje hrvatskog sjevera i juga bilo stalo. Dugo će ostati zapamćen, ne samo među nama kolegama gradonačelnicima nego i među brojnim ljudima koji će se, vrijeme će pokazati, uvjeriti da je u ovaj posao dao cijeloga sebe i da je učinio mnogo za razvoj glavnog grada Republike Hrvatske“, kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.
 

Gradske vijesti - 2021.