clanak False

In memoriam koncert Zagrebačke filharmonije za maestra Milana Horvata

17.01.2019.
Zagrebačka filharmonija početak nove glazbene godine posvećuje sjećanju na velikog maestra, svog dugogodišnjeg šefa dirigenta - Milana Horvata  koncertom Crvenog ciklusa koji će se održati u petak, 18. siječnja 2019. godine u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19:30 sati.

Našim najvećim orkestrom ravnat će američki dirigent Andrew Grams, a uz solistički nastup pijanista Gorana Filipeca, zagrebački filharmoničari izvest će djela Wolfganga Amadeusa Mozarta: Otmica iz saraja, uvertira operi, Franza Liszta: Mađarska fantazija, S. 123, Franza Liszta i Ferrucija Busonija: Španjolska rapsodija, S. 254, te Felixa Bartholdyja-Mendelssohna: 4. simfonija u A-duru, Talijanska.

Maestro Milan Horvat ostao je upamćen kao veliki autoritet hrvatske glazbene scene. Sa Zagrebačkom filharmonijom vezalo ga je punih šezdeset godina suradnje. Kao njezin šef dirigent, direktor, a zatim i počasni šef dirigent, svojim je dirigentskim autoritetom i ugledom doprinio razvoju izvrsnosti i međunarodnog ugleda našeg najvećeg orkestra.Svojim autoritetom vrsnog dirigenta uvijek je tražio i dosezao visoke kriterije izvedbi, a na tim se standardima temelji i današnja izvrsnost orkestriranja Zagrebačke filharmonije. Do kraja života ostao je vezan uz Zagrebačku filharmoniju, pa je tako svoj posljednji koncert s filharmoničarima u Lisinskom održao u svojoj 90. godini. Od njegove smrti, 1. siječnja 2014. godine, Zagrebačka filharmonija svake godine u siječnju priređuje koncert njemu u čast, a ovogodišnjim koncertom obilježavamo i stogodišnjicu rođenja maestra Horvata (rođen 1919. godine u Pakracu).

Andrew Grams jedan je od najperspektivnijih i najtalentiranijih američkih mladih dirigenata koji je do sada zabilježio niz nastupa s mnogim svjetski priznatim orkestrima, uključujući Clevelandski orkestar, simfoničare Chicaga i Detroita, te Nacionalni simfonijski orkestar iz Washingtona.Goran Filipec pripada glazbenicima koji u svakoj prilici osvajaju srca publike i međunarodne kritike. Ovaj suvereni glazbenik žestoke energije i profilirane umjetničke osobnosti, njeguje osobitu sklonost prema klasičnom i romantičnom repertoaru te djelima izražene virtuoznosti. Rođen u Rijeci, pijanističko umijeće brusio je na najprestižnijim svjetskim glazbenim konzervatorijima, a raskoš talenta pred domaćom publikom pokazat će u pijanistički izazovnim izvedbama Lisztovih:  Mađarske fantazije te Španjolske rapsodije.

Prije koncerta u petak s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane pozvani ste na predkoncertni razgovor s Goranom Filipecom i Andrewom Gramsom prilikom kojeg će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom.

Aktualno