clanak False

Izložba “79 godina atelijera Dabac u Ilici“

12.11.2019.
Izložba  koja će predstaviti bogatu povijest, kulturni značaj i djelovanje Arhiva Tošo Dabac u Ilici 17 (osnovan 1940. godine), posebno tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, zatim vremena nakon smrti Toše Dabca 1970. godine, pa sve do danas, bit će otvorena u utorak, 12. studenoga 2019. u 19 sati u MSU galeriji.

Kroz nekoliko studija izložba će pokazati s kojim je kulturnim institucijama i djelatnicima Tošo Dabac surađivao, poput Ota Bihaljia Merina, povjesničara umjetnosti, teoretičara i promotora jugoslavenskog kulturnog identiteta. Izložba će obuhvatiti i djelovanje Arhiva kada je njegovo upravljanje preuzeo Petar Dabac 1970. godine, koji od tada brine za bogatu ostavštinu Toše Dabca, stvara vlastita umjetnička djela, te vodi specijaliziranu fotografsku galeriju u kojoj je organizirao pedesetak izložbi poznatih suvremenih fotografa iz zemlje i inozemstva.

Današnja uloga Arhiva također će biti predstavljena kroz različite oblike suradnje, od izložbenih i drugih projekata do objavljivanja Dabčevih fotografija u hrvatskim i stranim publikacijama i katalozima. Publika će moći vidjeti i brojne dokumente vremena, pisma, knjige i opremu te naravno i niz fotografija koje su snimili Tošo Dabac, Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić, dokumentirajući nebrojena druženja intelektualaca u Ilici 17. U takvom okruženju nastala je ideja o osnivanju časopisa za fotografiju SPOT, kao i ideja o zasnivanju Muzeja fotografije.
 

Aktualno