clanak False

Izložba Arheološkog muzeja Zadar gostuje u Zagrebu

31.01.2019.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu u četvrtak, 7. veljače 2019. godine u 12 sati otvorit će se gostujuća izložba Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar. Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani.

 Izložba Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar, autorice Dušanke Romanović, kustosice Arheološkog muzeja Zadar, prikazuje ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike, a koji se nisu značajno promijenili sve do modernog doba. Izložba također donosi informacije o mitologiji i raznim prikazima božanstava, ali i o proizvodima i gospodarskoj djelatnosti vezanih uz more, pridonoseći na taj način do sada slabo poznatim saznanjima o ribolovu u antičko vrijeme naših krajeva.

Izložbu prati deplijan i bogato ilustriran katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.
Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar, i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je bila u funkciji u razdoblju od 1. do 4. stoljeća. Izložba je do sada gostovala u Ninu, Dubrovniku i Puli.

 Izložba je otvorena do 5. ožujka 2019. godine.
Autorica izložbe i postava: Dušanka Romanović (Arheološki muzej Zadar)
Izrada replika ribarskog alata: Predrag Kurtin, Dušanka Romanović (Arheološki muzej Zadar)

Aktualno