clanak False

Izložba 'Dizajn u gradu 2' ukazuje na odnos dizajna i svakodnevnog života

12.10.2020.
Šest zagrebačkih lokacija od 15. do 29. listopada otkrit će najzanimljivije priče o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.Izložba 'Dizajn u gradu 2' objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe 'Dizajn u gradu 1' održane u studenom 2019. godine. Izložba daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna, koja će trajati od 15. do 29. listopada, ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja. Obujmom najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života – takozvani trbuh četvrti, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa. Kazališni plakati bit će izloženi u Ulici Republike Austrije 1, Tratinskoj 14, Vlaškoj ulici 53, Primorskoj ulici 11 i Zvonimirovoj ulici 2. Udaljenost lokacija trebale bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

Prva sekvenca posvećena higijeni
Prva sekvenca izložbe 'Dizajn u gradu 2' posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici prezentirat će se dizajn ambalaže deterdženata za rublje i suđe te suradnja dizajnera Borisa Ljubičića i Tvornice Labud, dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u Nevi te vizualna rješenja Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode.

Druga i treća sekvenca posvećene kućanstvu
Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje predstavit će se i suradnja s grafičkom dizajnericom Alirom Hrabar Oremović koja je istražila angažman dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.

Četvrta sekvenca posvećena kazališnim plakatima
Zadnja sekvenca izložbe 'Dizajn u gradu 2' bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. U ormarićima u Ulici Republike Austrije 1, Tratinskoj 14, Vlaškoj ulici 53, Primorskoj ulici 11 i Zvonimirovoj ulici 2 postavit će se izložba posvećena dizajnu kazališnih plakata Mihajla Arsovskog, Mirka Ilića, Vanje Cuculića, Ivana Picelja i Barbare Blasin.
 
Izložbom 'Dizajn u gradu 2' zaokružit će se dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja, online arhivi koja će krajem listopada biti dostupna svim zainteresiranima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa, a u kojoj će i građani moći doprinijeti novim informacijama, tekstovima, fotografijama, svjedočanstvima i komentarima povezanima s određenim predmetima industrijskog, grafičkog, modnog i drugih oblika dizajna, kao i autorima, mjestima i događajima.
 
Izložbu organiziraju partneri na projektu Centar oblikovanja svakodnevice – Hrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb.
 
 
 
 
 

Aktualno