clanak False

Izložba fotografija Bartula Pejkovića “Automorfoze“

06.07.2021.
U Galeriji AMZ, ulica Pavla Hatza 6, od srijede 7. srpnja 2021. godine posjetitelji mogu besplatno razgledati izložbu fotografija Bartula Pejkovića "Automorfoze". Radno vrijeme Galerije AMZ za izložbu Automorfoze je od ponedjeljka do subote od 15 do 21 sat, a izložba je otvorena do 14. srpnja. 

Fascinacija ljudskim tijelom duboko je ukorijenjena u polju vizualnih umjetnosti. Još od Aristotelovog promišljanja prirode zapažamo tendenciju proučavanja odnosa prirode, tijela i duše. I danas ljudsko tijelo čini središte zanimanja brojnih umjetnika i umjetnica. Na izložbi su prikazane tri odvojene serije fotografija Bartula Pejkovića koje zajedno predstavljaju etape istraživanja tijela započeto bilježenjem oslobađajućih trenutaka u kojima je pokazivanje autentičnih tjelesnih detalja postalo važnije od sakrivanja istih. Zapanjenost neizmjernim sličnostima tjelesnih i prirodnih oblika dovelo je do posljednje etape u kojoj autor postaje objekt na fotografiji kako bi istaknuo nužnost prihvaćanja vlastitog tijela i potrage za samim sobom.

Potraga za nesavršenim rezultirala je serijom fotografija koje prikazuju tjelesne ožiljke nerijetko sakrivene od pogleda drugih. Ožiljak kao središnji motiv fotografija predstavljen je kao neponovljiv detalj koji je neraskidiv od osobnosti onoga koji ga posjeduje na svojem tijelu. Uvećani ožiljci pripovijedaju intimne priče autoru bliskih osoba, začudni detalji kompozicije asociraju na oblike koje pronalazimo u prirodi.

Serija fotografija s prikazom tijela uronjenih u krajolik je ujedno nastavak istraživanja odnosa tijela i prirode. Proučavajući pejzažnu fotografiju Liz Wells, ističe neraskidiv odnos čovjeka i prirode, a pejzaž promatra kao rezultat čovjekove intervencije koja dovodi do transformacije prirodnih oblika. Neporecivost čovjekovog utjecaja na okoliš ujedno čini čovjeka neodvojivim od prirode što potvrđuju fotografije s prikazima tijela koja istovremeno imitiraju oblike iz prirode, ali se i uklapaju u nju. No čovjekova otuđenost od prirode potaknula je mladog fotografa na vlastito okretanje prema prirodi.
 
Nadahnut autoportretima finskoameričkog fotografa Arna Rafaela Minkkinena, Bartul Pejković započinje preispitivati vlastiti identitet. Treća serija fotografija prikazuje autorov izlazak iz sigurne zone u kojoj vlastito tijelo izlaže fotografskom objektivu. Potraga za identitetom neodvojiva je od lokacija koje su oblikovale osobnost autora, a upravo čitav proces istraživanja tijela kroz medij fotografije rezultira upoznavanjem samoga sebe.
 
Bartul Pejković uvijek teži kreirati upečatljiv i bezvremenski sadržaj. Prvom samostalnom izložbom održanom 2018. godine pod nazivom Concrete jungle fotografija mu postaje mnogo više od zanimacije. Iste godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti, a spomenuta serija fotografija osvaja niz nagrada i ulazi u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt. Medij fotografije koristi za istraživanje i širenje vidika pomoću kojeg upoznaje samoga sebe, bliske mu osobe i prostor koji ga okružuje što možemo vidjeti na primjeru predstavljene selekcije radova. Inspiraciju najčešće pronalazi u skrivenim motivima unutar urbanih sredina, pejzažu i tijelu. Bartul Pejković student je treće godine Preddiplomskog studija Snimanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Premda dugi niz godina fotografira ljudsko tijelo, upravo fotografijama izloženim na izložbi Automorfoze radi odmak od početne motivacije bavljenja medijem fotografije. U početku autor stremi postizanju što skladnijih kompozicija fotografirajući savršene oblike tijela. Međutim, propitkujući iskrivljene poglede na vlastito tijelo koji nastaju kao posljedica neprestanog suočavanja s idealnim prikazima tijela, autor započinje istraživanje nesavršenih detalja na ljudskome tijelu.
 
Autor fotografija: Bartul Pejković, 3.god. Preddiplomskog studija snimanja, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Produkcija: Vid Oluić, 3. god. Preddiplomskog studija produkcije, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Mentorica projekta: doc. art. Ana Letunić
Kustosica i autorica teksta: Tena Starčević, mag. his. art.
Dizajn vizuala: Luciana Medić, 3.god. Preddiplomskog studija dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kustosice izložbe: Hana Ivezić, Jana Kopačkova

Aktualno