clanak False

Izložba “Zaviri ispod“ u Muzeju Prigorja

08.06.2021.
Izložba  “Zaviri ispod“ otvara se  u Muzeju Prigorja u utorak, 8. lipnja i moći će se razgledati sve do 18. rujna 2021. godine.  
 
Izložba se bavi kulturom odijevanja i to onog dijela koji se odnosi na donje rublje, njegovu izradu, pranje i održavanje i s tim povezanu tjelesnu higijenu seljačkog stanovništva Moslavine. Taj dio svakodnevnog života upoznali smo iz pripovijedanja starijih ljudi te iz predmeta koje njihove vlasnice i danas čuvaju i koji se nalaze u Etnografskoj zbirci Muzeja Moslavine. Ponekad to otkriva praksu još s početka 20. stoljeća, no u većini slučajeva iz međuratnog razdoblja 20. stoljeća.

U tradicionalnoj “nošnji“ donje rublje nije postojalo pa su žene uzor našle u građanskoj odjeći. Oponašale su i gornju i donju odjeću (malo)građanki iz svoje sredine, žena trgovačkog, obrtničkog i vlastelinskog sloja, a kod miješanog stanovništva, u ženskoj odjeći drugih nacionalnih skupina (Slovakinja, Čehinja, Mađarica). Tim su putem u upotrebu kod seljačkog stanovništva ušli grudnjaci i kombinei budući da je svaka  žena vladala izradom platnene odjeće i više-manje je znala oponašanjem sašiti neki novitet.
 
To dakako vrijedi i za gaće, s tim da su neke bile namijenjene pokazivanju pa su bile sašivene od finijeg domaćeg platna i ukrašene čipkom, što je tipično za Moslavinu. Također, u Moslavini je “procvala“ upotreba gaća oblika pumperica nasuprot Sesvetskom prigorju gdje su se sve do pojave industrijskih gaća nakon Drugog svjetskog rata donjim rubljem smatrale podrubačke, svojevrsne podsuknje. Nasuprot širokim nabranim suknjama dužine ispod koljena, rubačama, na tijelo je dolazila uža i kraća podsuknja, a ponekad još jedna, malo duža. 

Trebalo bi nam znatno više prostora za opis onoga što se može vidjeti u izložbi. Naime, uz upoznavanje seljačkog donjeg rublja upoznajemo i način njegova pranja, što dalje uključuje izradu domaćih sredstava za pranje i starinske načine glačanja. Autorica izložbe je Slavica Moslavac.
 
Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Više informacija na poveznici ovdje.

Aktualno