clanak False

Koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona zbog lošeg vremena seli se u Palaču Dverce

08.07.2019.
Večerašnji koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona, iznimno zbog lošeg vremena, seli se iz atrija Klovićevih dvora u Palaču Dverce. Početka koncerta je u isto vrijeme, u 21 sat.
 
Zagrebački kvartet saksofona tako će svoj  30. rođendan umjesto na pozornici Klovićevih dvora proslaviti na drugoj jednako atraktivnoj lokaciji Gornjeg grada. Ova sastav čine Dragan Sremec, profesor saksofona i prodekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu – sopran saksofon, Goran Merčep, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu – alt saksofon, Saša Nestorović, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i dirigent Big Banda HRT – tenor saksofon te Matjaž Drevenšek, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani – bariton saksofon. Repertoar Zagrebačkog kvarteta saksofona obuhvaća klasični repertoar namijenjen kvartetu saksofona te transkripcije i obrade djela različitih glazbenih stilova (od barokado glazbe 21. stoljeća).
 
Ovaj koncert inače dio je novog festivala klasične glazbe pod nazivom Koncertne večeri u Klovićevim dvorima – Zagrebačke obljetnice. Festival je posvećen renomiranim zagrebačkim ansamblima koji ove godine obilježavaju obljetnice umjetničkog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni: Zagrebački solisti 65 godina od utemeljenja, Zagrebački kvartet 100 godina, Zagrebački kvartet saksofona 30 godina i Zagrebački gitarski trio 35 godina.

Obljetničke koncerte zatvorit će Zagrebački gitarski trio koji čine Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u svojim nastupima uz gitare ponekad rabi i kontrabas. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesansne do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela koja su za Trio skladali mnogi hrvatski i inozemni autori. 
 
Organizator festivala Grad Zagreb, u suradnji s  Kulturnim centrom Travno, Gradskim uredom za kulturu, Galerijom Klovićevi dvori i Turističkom zajednicom grada Zagreba, poziva sve ljubitelje vrhunske glazbe, kao i cijenjene goste iz svih krajeva svijeta da nam se pridruže na ovogodišnjim Obljetnicama!

PROGRAM KONCERATA
Ponedjeljak, 8. srpnja
Zagrebački kvartet saksofona
30 godina od utemeljenja 
 
Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet u C–duru br. 19, KV 465, Disonanca
Tomislav Uhlik: Concertino u ljetnu večer        
Elliot Del Borgo: Quartet for Saxophones
Jean Rivier: Grave et Presto
 
Srijeda, 10. srpnja
Zagrebački gitarski trio
35 godina od utemeljenja
 
Antonio Vivaldi (obr. I. Römer): Sonata La Follia RV 63
Antoine de L'Hoyer: Trio br. 2 op. 45
Nikša Njirić: Hommage à Sorkočević
Maurice Ravel (obr. D. Petrinjak): Pavane pour une Infante Défunte
Antonín Dvořák (obr. D. Petrinjak): Tri Slavenska plesa
 
Prodaja ulaznica na ulaznice.hr

Aktualno