clanak False

Konferencija na temu javnog poziva za dodjelu novčane pomoći građanima čije su nekretnine oštećene u potresu

15.01.2021.
Grad Zagreb je raspisao Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu na području Grada Zagreba s ciljem pomoći građanima čije su nekretnine oštećene u potresu, čulo se danas na konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Kako je objasnila pročelnica Jozić, javni poziv je objavljen 20. srpnja i bio je otvoren do 15. rujna 2020. godine. Predmet Javnog poziva je dodjela novčane pomoći fizičkim osobama vlasnicima nekretnine (stana ili obiteljske kuće) oštećenih u potresu na području grada Zagreba.

Novčana pomoć u visini 30% od procijenjenog iznosa štete, ali ne više od 50 tisuća kuna, dodjeljuje se za kupnju materijala i/ili građevinske radove. Iznos novčane pomoći utvrđen je. Naglasila je da se Grad, za sada, oslanja na donacije prikupljene na posebnom računu te na Gradski proračun, s obzirom da Grad Zagreb nije do sada primio sredstva iz EU fondova za obnovu.

„Popis je utvrđen, javno je objavljen, a preostaje potpisivanje ugovora s korisnicima koji će biti kontaktirani telefonom te će im se objasniti što sve moraju dostaviti kako bi se njihov zahtjev uvažio. Retroaktivno ćemo priznati sve troškove od 22. ožujka 2020.“, najavila je pročelnica Jozć te je dodala kako brzina isplate ovisi o korisnicima i da će Grad će asistirati s pripremom prijava koje će se uputiti Ministarstvu graditeljstva.

„Službenici Gradske uprave će biti raspoređeni po gradskim četvrtima i pomagati građanima da ispravno popune zahtjeve te prikupe svu dokumentaciju koja im je potrebna“ naglasila je Jozić te istaknula da će se od ponedjeljka od 8 do 18 sati pružati pomoć građanima na osam lokacija, a to su prostorije Mjesnih odbora Donji Grad, Maksimir, Gornja Dubrava, Podsljeme, Podsused - Vrapče, Brezovica i dvije lokacije u Sesvetama.

Gradonačelnik Bandić je istaknuo da je Grad odlučio pružiti ovu vrstu pomoći jer je Zakon o obnovi kojeg je donijela Vlada suviše složen, a prikupljanje mnogobrojnih potrebnih dokumenata često predstavlja problem za građane, posebice one koji su nedavno pretrpjeli veliku traumu. „Organizirat ćemo dva specijalista djelatnika na svakoj lokaciji kako bi građanima što brže pružili stručnu pomoć. Od 442 pristigle prijave, 254 prijave zadovoljavaju sve uvjete iz Javnog poziva te će se njima ukupno isplatiti preko 9 milijuna kuna.“, rekao je gradonačelnik.

Pozvao je građane da od ponedjeljka osobno dođu na lokacije i stupe u kontakt s djelatnicima koji su im spremni pomoći.

Više informacije vezane uz Pomoć građanima kod prijave za obnovu se nalaze na linku.

Gradske vijesti - 2021.