clanak False

Konferencija za medije Stožera CZGZ - 19. veljače

19.02.2021.
Na održanoj konferenciji Stožera CZGZ, u auli Gradske uprave, zamjenica ravnatelja NZJZ Dr. Andrija Štampar Sandra Šikić izvijestila je prisutne predstavnike medija kako su u posljednja 24 sata zabilježena 74 slučaja novooboljelih od koronavirusa, od ukupno 635 testiranih uzoraka. Trenutno je u gradu Zagrebu 350 aktivnih slučajeva, a oporavilo se 43 797, odnosno 39 osoba više, nego jučer. U domovima za starije i nemoćne zabilježen je samo jedan zaraženi djelatnik te nema pozitivnih korisnika. Što se tiče osnovnih i srednjih škola  - dva su pozitivna osnovnoškolca i dva pozitivna srednjoškolca, kazala je doktorica Šikić te dodala kako u ponedjeljak, 22. veljače počinje druga faza procjepljivanja građanstva na području Zagreba. Dosada je već distribuirano 4000 doza na 100 adresa obiteljskih liječnika, a nakon uspješno provedene prve faze procjepljivanja, za drugu je spremno 400 cijepitelja raspoređeno na 19 punktova.
U Zagrebu je od početka procjepljivanja cijepljeno oko 30 tisuća osoba - od čega je 11 tisuća primilo obje doze cjepiva, a njih 18 tisuća prvu dozu.

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je kako je na drive in punktovima uzeto 1362 uzorka, a što se tiče brzih antigenskih testova, u periodu od 15. do 18. veljače, testirano je 1112 osoba od čega je za njih 113 potvrđen pozitivan nalaz.

 
Ne službenim stranicama Grada Zagreba, objavljen je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za obnovu nekretnina oštećenih u potresu na području Grada Zagreba 2021, odnosno Javni poziv za dostavu dokaza radi dodjele novčane pomoći za ublažavanje i otklanjanje posljedica izvanrednog događaja (poplave) u Gradu Zagrebu 24. srpnja 2020 istaknula je zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić, pozvavši sve građane koji su u potrebi da se prijave za dodjelu bespovratnih sredstava za štete na objektima koji su stradali u potresu, odnosno poplavi.
 
Što se tiče  detaljnijeg izvještaj o financijskoj procjeni šteta od potresa na današnji dan:  vanjski stručnjaci stručnog povjerenstva do danas su odradili 70669 terenskih očevida na području GČ Podsljeme, Donja i Gornja Dubrava, Maksimir, Sesvete, Črnomerec, Peščenica-Žitnjak, Podsused-Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka sjever i jug, Trnje, Donji i Gornji grad te Medvešćak. Inženjeri su na terenu odradili i obradili 27 400 radnih sati, što iznosi 4 110 500 kuna .

Željko Renić iz komunalnog i prometnog redarstva kazao je da su nadležne gradske službe do današnjeg dana postupale na 18 756 lokacija i shodno tome prikupile 41 623 tone građevinskog otpada.

Voditelj Operativno komunikacijskog centra Stipo Mandić rekao je da od 15. do 19. veljače , na području PU Zagrebačke zabilježeno 46 kršenja odluka Stožera civilne zaštite RH, te 26 kršenja izrečene mjere samoizolacije.

Voditelj Mandić je još jednom podsjetio kako će u nedjelju, 21. veljače nadležni ukloniti  dva dimnjaka na bivšoj Ciglani Zagreb, te shodno tome djelatnici PUZ-a , u vremenskom periodu od 10 do 13 sati, blokirati će dio ulica – Ul. Ilica na dijelu od Selske do Oranice, Ul. Črnomerec – na dijelu od Krčelićeve do Ilice, Ul. Kustošijanska – na dijelu Graberje do Ilice te Španićeva u zoni raskrižaja s Ilicom. Detaljnije o regulaciji i privremenoj zabrani kretnja pješaka u spomenutom periodu izvjesiti će djelatnici zagrebačke policije na njihovoj službenoj stranici.  

Gradske vijesti