clanak False

Najavljena intenzivnija suradnja Grada i Fonda s ciljem ubrzanja obnove Zagreba

18.06.2021.
Obnova Zagreba nakon potresa bila je tema danas održanog sastanka gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića i ravnatelja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damira Vanđelića. Na sastanku, održanom u Gradskoj upravi, uz gradonačelnika, sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i pročelnik Dinko Bilić. 
 
“Partnerstvo Grada Zagreba, Fonda za obnovu i Republike Hrvatske osnova je uspjeha obnove grada. Iznimno smo zadovoljni današnjim prvim službenim sastankom s ravnateljem Fonda za obnovu g. Vanđelićem, s kojim smo zajednički mapirali najveće izazove u nastavku procesa obnove. Grad Zagreb učinit će sve da bude puno bolji partner u tom procesu nego što je bio u proteklih godinu i tri mjeseca od potresa. Sa svoje strane, učinit ćemo sve kako bismo ubrzali procedure prikupljanja dokumentacije za gradske ustanove i pomogli građanima da prikupe dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za obnovu, kako smo i najavili” kazao je u izjavi za medije gradonačelnik Tomašević.
 
Ravnatelj Fonda Vanđelić naglasio je kako očekuje dobru suradnju s gradonačelnikom s obzriom na zajednički interes, a to je što brža, kvalitetnija i transparentnija obnova.
“Na sastanku smo Gradonačelniku prezentirali stanje obnove, identificirali uska grla u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te dali prijedloge za rješavanje tih problema. U početku smo imali problem sa slabom i sporom predajom zahtjeva građana za obnovu, sada se ti zahtjevi presporo obrađuju jer Ministarstvo treba dodatne ljude da bi se obrađivali tempom koji bi nas sve mogao zadovoljiti, što  je, koliko mi je poznato, u postupku rješavanja. Ukoliko se to ubrza, iduće usko grlo moglo bi biti u Fondu koji također nije ekipiran do kraja”, naglasio je Vanđelić te napomenuo kako je predaja zahtjeva još uvijek problem u Gradu Zagrebu.
“Zahtjeve je predalo tek 20-ak posto vlasnika nekretnina koje su oštećene u potresu i vjerujemo da nam upravo tu Grad Zagreb može biti od pomoći”, zaključio je Vanđelić te napomenuo kako bi rješenje moglo biti u mobilnim timovima koji bi građanima pomagali s predajom zahtjeva, poput onih koji su organizirani u Sisačko-moslavačkoj županiji.  Također je napomenuo kako bi Grad Zagreb, kao i ostale potresom pogođene jedinice lokalne samouprave, mogle pomoći i u ubrzavanju obrade zahtjeva posudbom stručnih zaposlenika Ministarstvu graditeljstva koje je trenutno preopterećeno zahtjevima građana.

Gradske vijesti - 2021.