clanak False

Noć knjige 2020. uz brojne virtualne programe

21.04.2020.
U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, u četvrtak, 23. travnja održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

S porukom S knjigom nisi izoliran! iz svijeta fikcije, kao zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige, na vizuale manifestacije stigao je knjiški patuljak – Čituljak.  Ovo dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda podsjetnik je na to zašto je upravo danas važno čitati. Premda imun na ljudske bolesti, na licu nosi masku, upozoravajući nas da kao knjiški junak dijeli sudbinu čovjeka. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima možete pratiti na Facebook stranici Noći knjige.

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i You Tube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

Noć knjige obilježit će gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca i ustanova „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske.Tako primjerice Teatar Poco Loco za Noć knjige priprema Cvrčka i mrava – priču na daljinu, Zagrebačko kazalište mladih na svojoj Facebook stranici ugostit će pisce Tomislava Zajeca i Kristijana Novaka, a glumice ZKM-a čitat će ulomke iz romana Črna mati zemla. Na programu će se naći i popusti knjižara i antikvarijata u web shopovima, promocije knjiga, čitanje poezije i razgovori o knjizi na društvenim mrežama, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji.

Prigodnim sadržajem u Noć knjige uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Ivana Bodrožić, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Silvija Šesto, Borivoj Radaković i drugi.

Noć knjige održava se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Više infrormacija o manifestaciji na poveznici ovdje.

Aktualno