clanak False

Novi program Zagrebačkog kazališta mladih - Budućnost je ovdje

31.05.2021.
Novi program Zagrebačkog kazališta mladih, Budućnost je ovdje,  posebno je osmišljen u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije suvremenog hrvatskog dramskog pisma te najmlađih hrvatskih dramskih autora. Koncertno čitanje U pakao, lijepo molim održat će se u srijedu, 2. lipnja 2021. u 20 sati u dvorani Istra i otvoreno je za publiku.
 
Tekst je napisala Nikolina Rafaj (treća Nagrada za dramsko djelo Marin Držić na ovogodišnjem natječaju za novi neobjavljeni dramski tekst), a mentor joj je bio Tomislav Zajec. Tekst čitaju: Maro Martinović, Dora Polić Vitez, Mateo Videk, Ivan Pašalić i Petra Svrtan.

Program Budućnost je ovdje podrazumijeva mentorski rad s mladim dramskim piscima koji u samom kazalištu osmišljavaju, razvijaju i oblikuju dramsku građu te ga uz pomoć glumačkog ansambla ZKM-a pretvaraju u cjeloviti dramski tekst. Izvedbeno predstavljanje na taj način napisanih dramskih tekstova predviđeno je u formi koncertnih čitanja, u kojoj mladi autori prvi put vlastite nove drame predstavljaju zagrebačkoj publici. Svake kazališne sezone jedan će mladi autor dobiti mogućnost za sudjelovanje u ovom programu, pri čemu nam je velika želja u predstojećim sezonama za mentore mladim umjetnicima pozivati renomirane dramske pisce iz Hrvatske i regije.

Nakon Espija Tomičića i njegove monodrame Your Love Is King u sugestivnoj izvedbi Matea Videka i režiji Hrvoje Korbara u sklopu ovog programa Zagrebačkog kazališta mladih slijedi Nikolina Rafaj s dramskim tekstom U pakao, lijepo molim, koji će sama i režirati. Mlada dramaturginja Nikolina Rafaj uz Akademiju dramske umjetnosti završila je i preddiplomski studij antropologije i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je je dosad surađivala na kazališnim projektima u ITD-u, ZKM-u, Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, GK Trešnja te drugim institucionalnim kazalištima i projektima neovisne scene. Dramski tekst U pakao, lijepo molim vješto je i začudno strukturirana te izrazito dirljiva, ali i duhovita drama o obitelji čiji se članovi pokušavaju nositi s gubitkom te uspostavom novih silnica u međusobnim obiteljskim konstelacijama. 
 

Aktualno