clanak False

Održan 9. sastanak gradonačelnika glavnih gradova EU - Izravni dijalog gradonačelnika s EK

18.03.2021.
  • Gradonačelnici glavnih gradova pozivaju na snažnu socijalnu Europu u oporavku EU
  • Godišnji dijalog gradonačelnika glavnih gradova EU s Europskom komisijom
 
Pod predsjedanjem Grada Zagreba, gradonačelnici glavnih gradova Europske unije održali su danas, 18. ožujka online 9. sastanak gradonačelnika glavnih gradova Europske unije s EK, odnosno Elisom Ferreirom, povjerenicom za  koheziju i reforme. Godišnja se konferencija, a čije je održavanje planirano za lipanj 2020. u Zagrebu,  morala odgoditi zbog pandemije COVID-19. Gradonačelnici glavnih gradova su iskazali svoju solidarnost te najdublju i iskrenu sućut Gradu Zagrebu i obitelji gradonačelnika Milana Bandića u povodu njegove iznenadne smrti.
 
U ulozi domaćina, sudionicima Konferencije se prigodnim pozdravnim govorom obratila zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc Jelena Pavičić Vukičević zahvalivši svima na izrazima sućuti, ali i na pružanju prijateljske ruke pomoći nakon potresa koji je zadesio Zagreb prošle godine. Na kraju uvodnog obraćanja dr.sc. Pavičić Vukičević naglasila je značaj urbane agende, kao jedne od glavnih tema dosadašnjih sastanaka,  koja u ovom izazovnom vremenu predstavlja platformu koja sažima sve zajedničke probleme, izazove, ali i rješenja na kojima se mora ustrajati kako bi u konačnici europske prijestolnice i ostali gradovi bili još bolji, dostupniji, inovativniji i naprednije urbane sredine, a za boljitak svih njihovih građana i posjetitelja.

Prema programu, sudionici online sastanka su, među ostalim, raspravljali o sljedećem koraku poticanja urbane dimenzije u stvaranju politika EU, naglašavajući važnost Urbane agende koja bi trebala uključivati znatan raspon područja EU politika jer su gradovi na koje utječu sektorske politike EU-e prioritet Komisije, a urbana dimenzija bi se trebala odraziti na sve njih. Bilo je riječi i o Akcijskom planu za provedbu europskog stupa socijalnih prava. Gradonačelnici su pozvali Komisiju da podupre Akcijski plan konkretnim i ambicioznim zakonodavnim aktima, posebno glede europskog sustava osiguranja od nezaposlenosti i definiranja dostojanstvenog rada unutar gospodarske platforme. Gradonačelnici glavnih gradova bili su duboko zabrinuti time što države članice ne poštuju obvezu uključivanja regionalnih i lokalnih vlasti u izradu nacrta nacionalnih planova oporavka. Pozvali su Europsku komisiju da inzistira na snažnoj regionalnoj i lokalnoj dimenziji u planovima oporavka. 

Obnašateljica dužnosti gradonačelnika dr.sc. Pavičić Vukičević obratila se gradonačelnicima rekavši kako Zagreb ima najvelikodušniju socijalnu politiku unutar RH, a njegovim se aktivnostima daje podrška rješavanju mnogih socijalnih problema, od ublažavanja stope siromaštva djece, povećanja standarda života umirovljenika, ulaganja u razvoj u ranom djetinjstvu i izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. IZLAGANJE dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević
 
S obzirom da su u ovoj pandemiji žene ranjivije i da su u većem riziku od nezaposlenosti, gradonačelnici su pozvali na snažniju provedbu agende rodne ravnopravnosti. Također, Europska komisija treba prionuti na rješavanje sve ozbiljnije stambene krize koja dotiče obitelji ne samo nižeg nego i srednjega društvenog statusa diljem Europe. Gradonačelnici su bezrezervno poduprli nedavno Izvješće o dostupnosti dostojnog stanovanja za svakog. U Izvješću se zalaže za bolju zaštitu građana od deložacija, a  lokalnim, regionalnim i nacionalnim vlastima se omogućuje osiguravanje dostupnijeg, javno i socijalno kooperativnijeg stanovanja te ih se podržava u borbi protiv beskućništva.
Također, na kraju sastanka gradonačelnik Ljubljane najavio je novi sastanak u Ljubljani u drugoj polovici ove godine.

 
Cijelu Zagrebačku deklaraciju koja je usvojene možete pogledati –
Zagrebačka deklaracija  gradonačelnika glavnih gradova Europske unije - Hrvatska verzija
Zagrebačka deklaracija  gradonačelnika glavnih gradova Europske unije - Engleska verzija

PROGRAM današnjeg sastanka


 
Podsjetimo,Gradonačelnik Grada Zagreba kandidaturu glavnog rada Republike Hrvatske najavio je pisanim putem svim gradonačelnicima i Komisiji 2018. te je na sastanku gradonačelnika glavnih gradova EU u Londonu 2019. i prihvaćena. VIŠE o dosadašnjim sastancima gradonačelnika glavnih gradova EU.

 

Gradske vijesti - 2021.