clanak False

Otvorena izložba “Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj“

08.06.2021.
Izložba  “Odašiljači i veze - 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj“ otvorena je u utorak, 8. lipnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Izložba je realizirana u suradnji s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o., a nastala je povodom 95 godina radija i 65 godina televizije u Hrvatskoj.

Nedvojbeno je da je radiodifuzija, opredmećena u dvama ikoničkim fenomenima – radiju i televiziji, u dobroj mjeri obilježila 20. stoljeće te utrla put današnjoj prevlasti multimedije, što se ogleda u posvemašnjoj umreženosti te sve većoj konvergenciji srodnih komunikacijskih tehnologija. Posljedice radija i televizije na razvoj društva bile su slojevite i višeznačne. Radio i televizija bili su ključni u izgradnji demokratskog i pluralnog društva.

Tijekom 95 godina razvoja, posve dominantno sve do pojave interneta – "mreže svih mreža", radio i televizija predstavljali su ključan izvor informacija i zabave te su postali simbolima masovne potrošačke i popularne kulture. Danas pak radiodifuzija živi svoju drugu mladost kroz upotrebu digitalne tehnologije i različitih tehnika multipleksiranja koje su omogućile uvođenje novih sadržaja i usluga uz optimalnije iskorištavanje radiofrekvencijskog spektra i veću rentabilnost.

U 95 godina postojanja radiodifuzije u Hrvatskoj, tvrtka Odašiljači i veze praćenjem i primjenom moderne tehnologije te svojim inovativnim rješenjima i stalnim ulaganjima u stratešku infrastrukturu omogućila je tehnološku evoluciju radiodifuzije na tlu Hrvatske i bivanje u tijeku sa svjetskim trendovima razvoja. Danas, osim ostalih dostignuća, OIV digitalnim televizijskim signalom s 214 odašiljačkih lokacija te radijskim FM signalom sa 77 odašiljačkih lokacija, pokriva 99 posto stanovništva Hrvatske, dok s eksperimentalnim digitalnim radijskim signalom (DAB+) opslužuje više od tri milijuna stanovnika.

Autor izložbe koja se može razgledati do 12. listopada je Goran Rajič.

Više informacija o izložbi na poveznici ovdje. 

Aktualno