clanak False

Otvorenje dvije izložbe fotografija u Galeriji Fotokluba Zagreb

22.10.2019.
Dvije samostalne izložbe fotografija autora Vere Jurić i Hrvoja Mahovića bit će otvorene u utorak, 22.listopada u 19:30  sati u Galeriji Fotokluba Zagreb. Svoju prvu samostalnu izložbu Hrvoje Mahović posvetio je arhitekturi. U katalogu ove izložbe Neda Rački napisala kako “putujući svijetom, Hrvoje ne fotografira razglednice, ne dokumentira viđeno samo za album uspomena“.

Svoju percepciju arhitekture koju susreće na putovanjima, usmjerava traženju novih geometrijskih formi unutar postojećeg volumena i tako fotografijom transformira arhitekturu u figure koje leže u ravnini. Pomno promatra i izdvaja detalje koje kompozicijski slaže u nove oblike, objektivom bilježi neobične odnose zidova i konstrukcija, punog i praznog prostora, svjetla, boje i teksture. Na taj način poznate građevine postaju neprepoznatljive, drugačije, privlačnije i zanimljivije. Čvrsta forma postaje apstraktno šarenilo ili čista geometrijska iluzija. Najčešće mu je pogled usmjeren u visine ali i ono što je u razini očiju ili čak pod nogama, svjetiljke ili odrazi u vodi, imaju svoju apstraktnu komponentu i pretvaraju grad u novo magično tkanje. U većini od tridesetak fotografija veliku ulogu ima boja koja naglašava drugačiju dimenziju bilo svoda crkve, spiralnog stubišta, stropa aerodroma ili podzemne željeznice, ostavljajući gledatelju da prepozna građevinu ili da u svojoj imaginaciji izgradi novu.

No, Hrvoje ipak ne može bez čovjeka i crno bijele fotografije. U vrtlogu boja i linija, provlači se nekoliko fotografija koje sjetno, gotovo poetski prikazuju ulicu u gustom hladu, tek sa sunčanim tragom na pločniku i sjenom prolaznika.  Konačno, čovjek je graditelj i prolaznik u vremenu, a ono što je izgradio ostaje i opstaje puno duže od njegova vijeka. Hrvoje uspješno vlada kadriranjem kako interijera tako i eksterijera i potpuno je nevažno gdje je fotografija nastala: u Europi, Australiji ili Aziji. Njezina je vrijednost u autorskom umjetničkom i kreativnom smislu.Zadnjih godina u klubu nije bilo slične izložbe i zato je odabir i prezentacija teme pravo osvježenje u izlagačkoj djelatnosti Fotokluba Zagreb.

Hrvoje Mahović rođen 1986. u Zagrebu, gdje se školovao i diplomirao na Geodetskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu.  Dobitnik je posebne Rektorove nagrade za organizaciju Međunarodnog susreta studenata geodezije IGSM 2010. Aktivan je član Fotokluba Zagreb od 2002. godine, gdje je pohađao mnoge tečajeve i radionice. Od 2015. je predsjednik Fotokluba Zagreb. Organizator je brojnih izložbi, predavanja i gostovanja poznatih fotografa, međunarodne izložbe Zagreb Salon, te fotoradionica u zemlji i inozemstvu. Osmislio je koncept međunarodnih Fotofestivala, te je do sada organizirao i vodio Fotofestival u Australiji 2017, Fotofestival u Kini 2018, te Fotofestival u Koreji 2019. Sudjeluje na više od stotinu izložbi u zemlji i inozemstvu, te je dobitnik nekoliko nagrada i pohvala.

Druga izložba koja će istoga dana biti otvorena u  Galeriji Fotokluba Zagreb je izložba Vere Jurić. Njen izričaj sastoji se u činjenici da u svom stvaralaštvu daje prioritet sadržaju fotografske slike dok se forma nalazi u drugom planu.Na ovoj, pak, izložbi uz fotografije spomenuta fotografskog izričaja, autorica pokazuje i nove autorske fotografije u kojima prepoznajemo njene nove pristupe. U kojima, pak, daje prioritet formi pa tako otkrivamo fotografije njene nove stvarnosti u obliku vizualnih iluzija i enigmi.

Izložbu čine trideset fotografija koje je autorica odabrala iz svoga šireg opusa i razvrstala ih u tri tematske cjeline: »Kako vrijeme prolazi«, »Žuta invazija« i »Vizualne enigme«, koje  naslovom izložbe »Vizualne iluzije i enigme« povezuje u jednu konzistentnu cjelinu.U prvoj tematskoj cjelini, u svojim stvaralačkim postupcima autorica daje težište sadržaju pa tako fotografije iz te cjeline po svojoj prirodi i značenju teže dokumentarnoj i reporterskoj fotografiji, a u drugim dvjema tematskim cjelinama – težište je dala formi i apstraktnom likovnom izražaju.

Prva tematska serija pod naslovom » Kako vrijeme prolazi« sadrži fotografije koje je autorica snimila iz svog stana sa 16. kata. Skoro svakodnevno s balkona svog stana snimala je park i prostor igrališta za odrasle,  razne prizore i događanja na njima. Igralište je postalo vizualno zanimljivije nakon uređenja 2016.godine pa je tako ponekad s visine izgledalo kao bazen s vodom  privlačan za fotografiranje. 

U drugim dvjema tematskima cjelinama, autorica primjenjuje nove fotografske pristupe i postupke pa tako iz jedne autentične stvarnosti stvara nova djela, novih vrijednosti, značenja i tumačenja. Njene stvaralačke pristupe i postupke tu možemo shvatiti i  kao njenu svojevrsnu igru, istraživanje i eksperimentiranje kroz fotografiranje s raznih stojnih točaka, raznih kutova, malih fokusnih dubina i  oštrina vizualnih elemenata, smjelom kompozicijom boja, njihovom harmonijom ili kontrastima i slično.

Tako u stvaranju druge tematske serije fotografija »Žuta invazija« autorica se u intimi balkona svog doma poigrava plavim bocama na žutoj podlozi stola, pretvarajući svojom kamerom oblike i boju boca u  zanimljive fotografije igre plavih krugova na žutom fonu. Fotografije u trećoj tematskoj cjelini »Vizualne enigme« zaista su estetski posebne, dopadljive, smjele, zagonetne i provokativne, kako zbog studioznog izbora motiva, tako i zbog raspjevanog kolorita, brižljive likovne obrade, kompozicijske dovršenosti i poetskih metafora slojevitih značenja.

I na kraju, valja istaknuti da Vera Jurić u svom stvaralačkom činu ne upotrebljava neke unaprijed izabrane sheme i obrasce, a Photoshop u obradi fotografija koristi samo u izuzetnim slučajevima s njihovom minimalnom obradom – stoji u tekstu Vinka Šebreka za katalog izložbe.

Obje izložbe mogu se razgledati do 8. studenoga.

Aktualno