clanak False

Otvorenje izložbe The Straight Story u Galeriji Forum

26.06.2020.
U zagrebačkoj Galeriji Forum 3. srpnja u 19 sati otvara se samostalna izložba hrvatskog umjetnika Davora Vrankića pod nazivom The Straight Story. Izložba će premijerno predstaviti pedeset tabli stripa realiziranih u Parizu između 1992. i 1994. godine.

Koristeći isključivo olovku i papir, bez skica i modela, u svojim crtežima Vrankić kombinira vizualna iskustva tradicionalnih i suvremenih medija, od slikarstva do filma, fotografije i 3D kompjutorski generirane slike, te ih transformira u prizore svog osobnog realizma.

Od 1991. godine Vrankić živi i radi u Parizu, te je umjetničku afirmaciju ponajprije stekao na međunarodnoj sceni. Njegovi radovi predstavljeni su na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Parizu, New Yorku, Bruxellesu, Amsterdamu, Los Angelesu, Londonu, Santa Feu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, a njegova se djela nalaze u zbirkama svjetskih muzeja, fondacijama, te značajnim privatnim zbirkama kao što su MoMA, New York, Museum Overholland, Amsterdam, Teaching Tang Museum, Saratoga Springs, New York, Museum of Art Ningbo, Kina, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Muzej moderne i  suvremene umjetnosti, Rijeka, itd.

Nakon njegove dosada najveće samostalne izložbe u Hrvatskoj, održane u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, Vrankić će u Galeriji Forum izložiti strip koji je po njegovim riječima nastao bez storyboard-a, kao inicijacijsko putovanje u kojemu glavni lik simbolizira lutanje suvremenog čovjeka u svijetu koji se mijenja iz dana u dan.

Vrankić o procesu nastajanja tog rada ističe: „U trenutku kada sam radio strip nisam bio u stanju analitičkog razmišljanja, radilo se o improvizaciji koja se organski razvijala iz table u tablu. Utoliko mi je zanimljivo da se naslov izložbe The Straight Story spontano nametnuo dvadeset osam godina nakon što je strip nastao.“
Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i voditelj Galerije Forum. Izložbu prati katalog u hrvatsko – engleskom i francusko – engleskom izdanju.

Izložba se može razgledati do 31. kolovoza.
 

Aktualno