clanak False

Počeo 6. Festival svjetske književnosti

04.09.2018.
Šesti Festival svjetske književnosti održava se od 2. do 8. rujna u Zagrebu i Splitu. Ovogodišnji Festival za razliku od tri prošlogodišnja nema zemlju u fokusu, ali, prema najavama organizatora, ima možda najzanimljivije goste do sada, koji dolaze iz sedamnaest zemalja svijeta i  koji će sudjelovati na pedesetak programa. Uz književnike i moderatore sudjeluju, kao i uvijek, likovni umjetnici i glazbenici; ukupno će više od sto sudionika u desetak dana  posjetiti Hrvatsku i biti u međusobno dijalogu te će predstaviti svoja djela hrvatskoj publici.

Sam festivalski program otvoren je u nedjelju, 2. rujna s gošćom iz Poljske, slavnom književnicom i ovogodišnjom dobitnicom nagrade Man Booker International Olgom Tokarczuk, koja je govorila o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu Knjige Jakubove. Na Festivalu gostuje i još jedan dobitnik ove nagrade David Grossman, kao i dobitnik nagrade Man Booker Richard Flanagan. Uz njih će između ostalih gostovati jedna od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédéric Beigbeder, zatim jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti Šveđanin Jonas Hassen Khemiri i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji.

Program Festivala realiziran je uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH,  Goethe instituta, Instituta Balassi – Mađarskog instituta u Zagrebu, brojnih veleposlanstava u Hrvatskoj, inozemnih kulturnih instituta, Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i medijskih pokrovitelja. 
Programi se održavaju u kinu Europa, klubu Boogie, Studiju Moderne galerije "Josip Račić" i Kulturno informativnom centru u Zagrebu te u Gradskoj knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.

Više o programu potražite ovdje.

Aktualno