clanak False

Početak radova na II. fazi obnove Učeničkog doma Ante Brune Bušića

27.04.2021.
Nakon uspješne I. faze obnove Učeničkog doma Ante Brune Bušića, a koji je pretrpio znatna oštećenja u prošlogodišnjem potresu, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević danas je prisustvovala početku radova na II. fazi njegove obnove.  

Kako je kazala, od 440 odgojno-obrazovnih objekata, u prošlogodišnjem zagrebačkom potresu ih je stradalo 175. Do danas su u potpunosti obnovljeno 162 pa djelatnici i korisnici u njima provode svoje svakodnevne programe. Ostalo je još 13 objekata koji su u procesu obnove, a jedan od njih je i ovaj dom u kojem smo danas otvorili II. fazu radova. Naime, u II. fazi su predviđeni radovi na sanaciji, statičkome ojačanju i na podizanju objekta na III. razinu seizmičke otpornosti. Ukupna vrijednost I. i II. faze iznosi 19.658.125,82 kune (bez PDV-a), rekla je zamjenica pa je istaknula da je od osnivanja Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije prošlo 180 dana, što je jako mnogo vremena uzme li se u obzir da  Fond još nije obnovio niti jedan kvadratni metar stambenog fonda u  Zagrebu.

Obnova mora biti prioritet ne samo nama u Gradu Zagrebu, već i svim državnim institucijama, osobito Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondu za obnovu. Svakodnevno ćemo inzistirati na pomicanju stvari naprijed kako bismo na zagrebačkim ulicama konačno gledali skele i dizalice. Jer obnova u Zagrebu ovim intezitetom i brzinom nije prihvatljiva, zaključila je zamjenica Pavičić Vukičević.

Darko Trošelj, ravnatelj Učeničkog doma Ante Brune Bušića je izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova pa je istaknuo da su djelatnici doma i 80-ero štićenika privremeno smješteni u Učenički dom Novi Zagreb u kojem uobičajeno žive i funkcioniraju te s nestrpljenjem iščekuju završetak radova i povratak u obnovljene i sigurne prostore svog doma.

Zgrada Učeničkog doma je izgrađena 1899. unutar zagrebačke povijesne jezgre. Njezina obnova, baš kao i drugih pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara i objekata se provodi u suradnji s Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode te s drugim nadležnim tijelima.
 

Gradske vijesti - 2021.