clanak False

Počinje 13. Subversive film festival

27.11.2020.
13. izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija (kino Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar i francuska Medijateka) i na online platformi volimdokumentarce.net uz natjecateljski (nagrada Wild Dreamer ) i popratni filmski program, diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.
 
Ovogodišnja festivalska tema Kreativni neposluh inspirirana je razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju. Dok Europa tone u lockdown, uvode se policijski satovi i crvene zone, zatvaraju barovi, restorani, kina, kazališta, ulice su sve praznije,  ljudi se s pravom pitaju kakve će biti društvene i ekonomske posljedice svih tih mjera i odluka. U suradnji s Institut Français i Arhivom obitelji Camus povodom 60. obljetnice smrti Alberta Camusa donosimo izložbu portreta i obiteljskih fotografija iz privatne kolekcije njegove kćerke Catherine koja će se održati u Medijateci, te filmsko-diskurzivni program koji uključuje hrvatsku premijeru dokumentarca Životi Alberta Camusa.
 
Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala održat će se od 28. studenog do 7. prosinca i donosi dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu i problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma, a natječu se za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.
 
Filmski program otvorit će u subotu, 28. studenog u 20 sati u kinu Kinoteka White Riot nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma o formiranju Rock Against Racism (RAR) inicijative koju su oformili britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici (The Clash, Tom Robinson, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69 i drugi) okupljeni oko fanzina Temporary Hoarding) koji itekako rezonira danas u tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice.  Publika koja zbog epidemioloških mjera neće stati u Kinoteku moći će film paralelno gledati preko online platforme volimdokumentarce.net.

Više informacija na poveznici ovdje.

Aktualno