clanak False

Potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti

20.01.2021.
U cilju očuvanja obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad Zagreb je danas objavio Natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, kojeg su danas na konferenciji za medije u Obrtničkoj komori, predstavili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

"Zagreba ne bi bilo bez zagrebačkih obrtnika, deficitarnih i tradicijskih zanata, a zagrebačkih obrtnika ne bi bilo bez Zagreba i zato upravo ovaj Natječaj ima posebnu težinu. Da trend povećanja obrta nastavimo i dalje", rekao je gradonačelnik Bandić. 
Mirza Šabić i Antun Trojnar su napomenuli kako zagrebački obrtnici mogu biti sretni jer je u ovim teškim vremenima nastavljena tradicija subvencije tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih djelatnosti. "Svjesni smo da je to u ovome trenutku jedna direktna potpora gospodarstvu i obrtništvu i hvala gradonačelniku Bandiću što je ustrajao da ova potpora dođe i u ovom trenutku kao još jedan vjetar u leđa", rekao je Šabić. 

Pročelnica Jozić je objasnila kako ovim Natječajem, obrtnici mogu dobiti od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za nabavu opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Zagreba za 2021. osigurano gotovo 17 milijuna kuna.

Kroz ovu mjeru je od 2004. pa do sada dodijeljeno više od 8.500 potpora u iznosu od 120,1 milijuna kuna čime je velikom broju obrtničkih radionica omogućen opstanak i zadržavanje zaposlenih. Time se također omogućuje i prijenos obrtničkih znanja i vještina na nove generacije. Prema zadnje raspoloživim podacima u listopadu 2020. u obrtu i slobodnim profesijama bilo je 30.083 zaposlenih.
Grad Zagreb je i u ovim izazovnim vremenima s obzirom na situaciju uzrokovanu koronavirusom COVID-19 ali i posljedicama potresa koji je pogodio Zagreb, stao uz svoje obrtnike i poduzetnike te poduzeo niz mjera i aktivnosti kako bi im se pomoglo da lakše prevladaju nastalu situaciju. U tom kontekstu Gradska skupština Grada Zagreba je u ožujku 2020. donijela Odluku o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom  COVID-19 na gospodarstvo Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 6/20), a u svibnju iste godine njenu izmjenu i dopunu (Službeni glasnik Grada Zagreba 11/20). Mjerama je bilo omogućeno, između ostaloga, oslobađanje poduzetnika plaćanja zakupnine u gradskim prostorima i za građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, umanjenje ili oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, oslobađanje plaćanja zakupnine odnosno naknade za korištenje javne površine.

Novom Odlukom o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (Službeni glasnik Grada Zagreba 27/20 i 34/20) koju je Gradska skupština Grada Zagreba donijela u listopadu prošle godine rasterećeni su ugostitelji i obrtnici od plaćanja zakupnine za poslovne prostore i građevinska zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba. Također se ugostiteljima i obrtnicima umanjio iznos komunalne naknade za 30%, te se oslobađaju od plaćanja naknada javnih površina za postavljanje otvorene terase.

Ove mjere primjenjivat će se sve do ukidanja Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 koju je donijelo Ministarstvo zdravstva u ožujku 2020.

Također obrtnici i poduzetnici kao i svi drugi koji bi tek htjeli postati mogu besplatno koristiti usluge Poduzetničkog centra - Plavog ureda u Vodnikovoj 12 gdje im se na jednom mjestu omogućuje edukacija te dobivanje svih potrebnih savjeta i informacija vezanih uz poslovanje.
Za sve poticajne mjere i aktivnosti od 2000. do sada uloženo je više od 550 mil. kuna od kojih je značajan iznos bio usmjeren upravo u obrtništvo - zaštitni znak grada Zagreba.

Svi napori na tom području rezultirali su većim brojem poduzetnika i obrtnika u Gradu Zagrebu, kao i boljim financijskim rezultatima. Unatoč nepovoljnoj gospodarskoj situaciji Zagreb i nadalje bilježi rast broja obrta o čemu govori podatak da je krajem 2020. u Zagrebu poslovalo 17.762 obrta, odnosno 823 obrta ili 4,9 % više u odnosu na kraj 2019.

 
 

Gradske vijesti - 2021.