clanak False

Predstava “Čudesno vodstvo Julija Klovića“ u Galeriji Klovićevi dvori

12.12.2018.
Predstava “Čudesno vodstvo Julija Klovića“ novi je format Galerije Klovićevi dvori u sklopu pedagoškog programa pod vodstvom muzejske savjetnice Liljane Velkovski koja niz godina uspješno svake subote okuplja djecu školskog i srednjoškolskog uzrasta na popularnim likovnim radionicama koje prate izložbe te počinju u 11,00 sati.
 
Od ove subote, 16. prosinca kada je u 19,00 sati premijera, pa tijekom cijele godine posjetitelji Galerije Klovićevi dvori sat vremena prije početka likovne radionice u 10,00 sati moći će pogledati predstavu “Čudesno vodstvo Julija Klovića“ namijenjenu najmlađim posjetiteljima. Kako se ponašati u muzeju? Što nam može ispričati umjetničko djelo? A da ne bude dosadno? Zašto otići u muzej ili galeriju? Može li se provesti zabavna „noć/dan u muzeju“?
 
Mali broj sati likovnog odgoja, brojne obaveze i užurbana svakodnevnica ujedinili su se protiv posjete mladih muzejima i galerijama. Posjet izložbama shvaća se kao dodatna školska obaveza. No, umjetnost uvijek treba biti i predstavljati užitak, onu dokolicu i odmor koji su nam svima potrebni. Nadogradnju umornome umu i duši željnoj punine.  Iz Galerije Klovićevi dvori poručuju kako im je želja da barem na kratko, postanu drugi dnevni boravak djeci, njihovo utočište i ugodan kauč, njihovo lijepo provedeno vrijeme.
 
Kako bi ukazali na čudesan svijet - priča, asocijacija, motivacija i naposljetku edukacija koje nudi izložba i umjetnost koja se kroz nju predstavlja osmislili su predstavu u kojoj  je glavni lik Julije Klović  koji  upoznaje djecu sa čudesnim svijetom umjetnosti. Pomno osmišljena  predstava u režiji Arije Rizvić i prema tekstu Nikoline Rafaj svojevrsno je vodstvo kroz izložbu namijenjeno djeci. Kroz osnovne upute o ponašanju u muzeju, poučavajući o osnovnim elementima likovnoga djela (crti, boji, kompoziciji, tehnici), pričajući o remek-djelima koja su izložena u Galeriji i o poznatim umjetnicima koji su ovdje izlagali - kustosi/glumci i Julije Klović na duhovit će i primjeren način djecu nastojati motivirati za upoznavanje s beskonačnim svijetom umjetnosti.
 
Predstavu izvode glumci Ivan Čuić, Petra Svrtan, Iva Šimić Šakoranja i Denis Bosak. Vizualni identitet izložbe osmislio je naš poznati ilustrator i umjetnik dječjih bajki Zdenko Bašić.

Aktualno