clanak False

Predstavljanje komparativne Socijalne slike Grada Zagreba 2019.-2020.

24.03.2021.
U suradnji sa Socijalnim vijećem Grada Zagreba i Centrom za razvoj neprofitnih organizacija Grad Zagreb je danas  na Zagrebačkom velesajmu, u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER-a održao prezentaciju komparativne Socijalne slike Grada Zagreba 2019. – 2020., pod nazivom Izazovi nošenja sa socijalnim učinkom COVID krize i potresa.

Socijalna slika Grada Zagreba čini zbir pokazatelja i socijalnih indikatora o kvaliteti života Zagrepčanki i Zagrepčana. Današnjim predstavljanjem 19. po redu Socijalne slike ( druge po redu komparativne), stavljen je naglasak na izazove nošenja sa socijalnim učinkom krize koronavirusa i potresa u Zagrebu, ali i prikaz stanja i izazova socijalnog razvoja u devet područja : stanovništvo, kućanstvo i obitelj, stanovanje, odgoj i obrazovanje, ne/zaposlenost, ekonomski pokazatelj, zdravstvena zaštita, programi socijalne skrbi te sufinanciranje projekata.

Obnašateljica  dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako socijalna slika služi kao osnova za implementaciju novih politika u socijalnu sliku Zagreba, s obzirom na to da je ona jasan pokazatelj rastućih potreba među najranjivijim skupinama u društvu.

Kreiranjem programa kojima ćemo pomoći najpotrebitijima – starijoj populaciji, mladim obiteljima, osobama s invaliditetom, potvrda je da smo bili i ostali socijalno najosvješteniji hrvatski grad i jedna od socijalno najosvještenijih europskih metropola. Godina koja je iza nas bila je zahtjevna i nepredvidiva, pokazavši nam koliko je briga za naše najugroženije temelj socijalnog društva, ogledalo sadašnjosti i zalog budućnosti!, kazala je dr.sc. Pavičić Vukičević.

Prof.dr.sc. Gojko Bežovan iz Centra za razvoj neprofitnih organizacija, ujedno voditelj tima za izradu Socijalne slike Grada Zagreba, predstavio je trendove te naglasio kako je ovim dokumentom tematizirano što se u Zagrebu dogodilo u proteklih godinu dana, u okolnostima pandemije i potresa. Sve promatrane dimenzije donose osvrt na ta dva događaja i njihove učinke u razdoblju od početka 2019. do prve polovice 2020.


Socijalna slika Grada Zagreba za 2019.-2020.
 

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom redovno objavljuje Socijalne slike te im se može pristupiti na sljedećoj poveznici.

 


Gradske vijesti - 2021.