clanak False

Predstavljen Festival arheologije Europske unije u Arheološki muzej u Zagrebu

26.02.2020.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu održano je prošloga tjedna predstavljanje Festivala arheologije Europske unije koji se odvija pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta. Organizatori Festivala su Arheološki muzej u Zagrebu i Europska arheološka udruga. Programski sadržaj Festivala ostvaren je s partnerskim europskim institucijama, visokoobrazovnim ustanovama, institutima, agencijama, tijelima javnih vlasti, muzejima, istraživačkim centrima i nacionalnim strukovnim arheološkim udrugama u suradnji s veleposlanstvima država članica Europske unije u Hrvatskoj.

Od 7. veljače do 30. lipnja 2020. europski stručnjaci iz 26 zemalja članica Europske unije, na Festivalu EU arheologije, predstavljaju novosti iz svijeta arheologije i otkrivaju tajne iz prošlosti našeg kontinenta. Festivalski sadržaj kojem je cilj javnosti prezentirati arheološku baštinu Europske unije sastoji se od znanstveno-popularnih predavanja, izložbi, radionica i ostalih zanimljivih događanja. Osim društvene, Festival ima profesionalnu dimenziju stvarajući mrežu partnera iz cijele Europske unije oko tema zaštite, očuvanja i valorizacije arheološke baštine. I na kraju politički kontekst predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije Festival želi iskoristiti da pošalje važnu i snažnu poruku o izuzetnoj važnosti arheološke baštine te da moramo djelovati odmah, i ponajviše, da moramo djelovati zajedno ako je želimo očuvati za budućnost kao temeljnu oznaku našeg europskog identiteta.

Govornici na predstavljanju Festivala EU arheologije bili su Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, dr. sc. Hrvoje Potrebica, red. prof., član izvršnog odbora Europske arheološke udruge, mr. sc. Milana Vuković Runjić, prof., pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Gordan Markotić, veleposlanik, koordinator predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020.

Aktualno