clanak False

Premijera predstave “Cement“ u Zagrebačkom kazalištu mladih

24.02.2020.
U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj premijerno će biti izvedena drama Cement velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova.  

Cement je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti. Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu. Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni, a njihovo dijete uskoro umire od gladi. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti.

Premijera ove predstave bit će u petak, 13. ožujka u 20 sati.

Glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk, Milivoj Beader.

Ususret premijeri u ZKM-u će se u četvrtak, 12. ožujka u 18.30 sati održati Čitanje kazališta na kojem gostuju filozof i politički analitičar Žarko Puhovski i sveučilišna profesorica, rusistkinja Ivana Peruško. Autor i voditelj: Srđan Sandić

Aktualno