clanak False

Premijera predstave “Pansion Eden“ u Zagrebačkom kazalištu mladih

12.12.2018.
U Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu, 15. prosinca 2018. u 20 sati premijerno će se izvesti autorski projekt renomiranog mađarskog redatelja Árpáda Schillinga “Pansion Eden”. Schillingova režija u ZKM-u ujedno je njegova prva režija u Hrvatskoj.
 
S koautoricama Juli Jakab i Évom Zabezsinszkij Schilling je došao u Zagreb s veoma uznemirujućom pričom, koja je, kad su bili u prvoj fazi osmišljavanja fabule ovoga komada, u Mađarskoj upravo imala sudski epilog. Krijumčari ljudima znali su otpočetka da hladnjača nije prikladno vozilo za prijevoz živih bića i dogodila se tragedija. Osjećaju li se oni kojih se to tiče i u kojoj mjeri odgovornima? U ZKM-ovoj predstavi Schilling gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a potom ih pokušavaju sakriti.
 
U središtu predstave "Pansion Eden" veliki je obiteljski događaj – svadba, koja tradicionalno slavi ljubav, privrženost i život. Ali kad tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.
 
Glume: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini.     
 
Foto: ZKM / Marko Ercegović

Aktualno