clanak False

Prikaz javnozdravstvene akcije "Djeluj sada!"

28.05.2018.
Na 1.000 Zagrepčana postavljena sumnja na 20 melanoma
 
U sklopu javnozdravstvene akcije „Djeluj sada“ u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo i Udruge „Zdravi pod suncem“, jučer na Europskom trgu građani su imali priliku besplatno pregledati madeže
 
Zagreb, 27. svibnja 2018. –  Jučer na Europskom trgu održala se javnozdravstvena akcija „Djeluj sada“ u sklopu koje su građani imali priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima. Na uzorku od 1.000 Zagrepčana, otkriveno je 140 zloćudnih tumora kože od čega je postavljena sumnja na 20 melanoma te oko 120 ostalih zloćudnih tumora kože. Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom. Ako uspoređujemo rezultate iz 2017. godine s ovogodišnjima, porast je gotovo dvostruko veći. Naime, 2017. godine na uzorku od 1.207 građana otkriveno je 10 melanoma.
 
”Veliki broj novo otkrivenih melanoma dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije.“, istaknula je akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice” i voditeljica Referentnog centra za melanom MZRH.
 
„Veseli nas vidjeti da građani prepoznaju javnozdravstvene akcije i rado se odazivaju na njih. U sklopu projekta „Djeluj sada“, uz preventivne preglede, u Zagrebu su postavljeni i mjerači UV indeksa. Riječ je o mjeračima koji prikazuju trenutačni UV indeks i ujedno sugeriraju odgovarajući faktor zaštite od sunca. Ove godine mjerači će biti postavljeni na gradskim bazenima na ŠRC Šalata, Utrine i Mladost“ , istaknuo je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.
 
Važnost edukacije za najmlađe naglasila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, „Jučer na Europskom trgu organizirali smo i edukativnu radionicu za naše najmlađe kako bi i njih upoznali s osnovnim pravilima zaštite od sunca. Grad Zagreb već 11. godina podržava ovaj projekt te će i u budućnosti nastaviti ulagati u programe preventivne zaštite građana.“
 
Građani su se interesirali o praktičnim savjetima na koji način svakodnevno zaštiti kožu, a korisne naputke saznali su od prim. Sanje Poduje, dr. med., predsjednice Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“.
„Na prvom mjestu ističemo izbjegavanje direktnog izlaganja UV zrakama ljeti između 10 i 17 sati kada je sunčevo zračenje najjače, a opekline možemo zadobiti već nakon nekoliko minuta sunčanja. Boravak u hladu, nošenje kapa i šešira sa širokim obodom te naočala s UV filterima i odjeće dugih rukava idući su korak u pravilnoj zaštiti. Iako tamnija odjeća bolje odbija UV zrake, ljeti zbog topline preferiramo svjetlije boje, ali onda biramo tkanine s gušćim tkanjem. Danas postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana foto-zaštitnim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF.“
 
Što kažu brojke?
U 2015. godini bilo je ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 posto. Broj novooboljelih žena (287) 2015. godine gotovo je jednak broju u 2014. godini (282), ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godine bilo čak 362, za razliku od prethodne godine kada je oboljelo njih 305. Posebno su zabrinjavajući podatci da je melanom već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih.
 
Iako žene u Hrvatskoj u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju UV zraka (sunčanju) ili umjetnom izvoru (solariju). Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. Godine 2015. lokaliziranu je bolest imalo 51,8 % oboljelih, ali i dalje velik broj oboljelih od melanoma (23,4 %) ima metastaze u regionalnim limfnim čvorovima, a 6,5 % bolesnika ima udaljene metastaze. Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma.
 
 

ARHIVA