clanak False

Proglašeni dobitnici nagrada XIV. Gumbekovih dana

31.05.2021.
Ocjenjivački sud XIV. Gumbekovih dana u sastavu  Mira Muhoberac (predsjednica žirija), predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, Marta Crnobrnja, likovna umjetnica i scenografkinja i Branko Babac,  predstavnik publike izražava veliko zadovoljstvo što su se unatoč teškim egzistencijalnim, pandemijskim okolnostima Gumbekovi dani u Histrionskom domu uspjeli održati u punom opsegu i što su publici omogućili radostan susret s iznimnim kazališnim ostvarenjima koja čuvaju dugu tradiciju hrvatske kabaretne kazališne scene i kabaretskoga  izraza. Izvedbe jedanaest uvrštenih i prikazanih predstava iz Zagreba, Pule, Osijeka, Šibenika, Varaždina i Splita svjedoče o snažnom životu, gotovo preporodu kabaretskog izraza danas u Hrvatskoj i o različitim estetskim i izvođačkim kodovima kabaretskoga izraza: od pučkoga kazališta, znanstvene fantastike, komedije dell' arte, performansa, predstava-koncerata do reminiscencija na antologijske kabaretne filmove i posveta nositeljima hrvatske kabaretne scene.    
 
Nagradu za najbolju predstavu dobila je predstava Evropa za nas ima štrik Miroslava Krleže i Zlatka Viteza u produkciji Glumačke družine Histrion.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Magdalena Živaljić Tadić – za uloge Victorie i Amy u predstavi Osijek cabaret Veronike Hardy u produkciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjeka za kazališnu umjetnost u  režiji Jasmina Novljakovića.
Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Zlatku Vitezu – za ulogu u predstavi Evropa za nas ima štrik Miroslava Krleže i Zlatka Viteza u produkciji Glumačke družine Histrion.

Posebnim priznanjem za nadahnutu izvedbu i intrigantan spoj tradicije giullara i suvremenoga kabaretskog izraza ocjenjivački sud nagrađuje glumca Valtera Rošu za suptilnu, poetsku, glumački preciznu, energičnu, umjetničku izvedbu u monodramskoj predstavi Mistero Buffo Istarskoga narodnog kazališta, Pula u režiji Aleksandra Bačića.
 
Posebnim priznanjem ocjenjivački sud nagradio je i Teatar Exit i Kazalište Ulysses za prinos kabaretskom izrazu u predstavi Cabaret – Koncert za žlice i gitaru Nikole Nedića i Marija Joveva u režiji Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, kao i Gradsko kazalište Virovitica za sveukupan dojam u predstavi Mikeški korona kabare autora Draška Zidara u režiji Draška Zidara.

Za izniman doprinos razvoju kabareta nagrađen je profesora glazbe Zvonko Presečki. Ovaj istaknuti hrvatski skladatelj i pijanist s Glumačkom družinom Histrion surađuje od 2007. godine, kad se prvi put autorski potpisuje u predstavi Hrvatski kokošinjac Zlatka Viteza.

Aktualno