clanak False

Program Tehničkog muzeja Nikola Tesla za Svjetski dan pčela

19.05.2020.
Tehnički muzej Nikola Tesla 20. svibnja 2020. prigodnim programom obilježiti će Svjetski dan pčela. U Muzeju će se tom prigodom održati radionica U društvu pčela – demonstracija vrcanja meda i predavanje Od pčele do autonomnog automobila.

Program je besplatan za posjetitelje za koje će vrijediti pridržavanje propisanih higijenskih mjera, kao i mjera fizičkog distanciranja.Uloga pčela u životu čovjeka slojevita je. Kao oprašivači pomažu proizvesti usjeve, vrijednosti procijenjene na trećinu hrane koju koristimo. Ukusni med i cvjetni vrtovi koje održavaju oprašivanjem, dodatno obogaćuju život na zemlji. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla nalazi se Apisarij – staklene košnice sa živim pčelama. Košnice su prolazom povezane s okolinom, što pčelama omogućava izlazak u prirodu i prikupljanje peluda i nektara. Na Svjetski dan pčela, posjetitelji će moći posjetiti muzejski Apisarij te prisustvovati demonstraciji vrcanja meda u dvorištu muzeja. Radionica se održava u vremenu od 16 do 18 sati. Program demonstracije vrcanja meda  namijenjen je svim uzrastima i rezervacije nisu potrebne. Suorganizator radionice je PIP d.o.o.

Predavanje Od pčele do autonomnog automobila

Proučavanjem funkcioniranja pčelinje zajednice znanost danas pokušava riješiti pitanje sigurne anatomije automobila te mogućnostima njegove komunikacije sa cestovnom infrastrukturom. U srijedu 20. svibnja 2020. u 18.00 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" održati će se predavanje na temu OD PČELE DO AUTONOMNOG AUTOMOBILA.

Predavač je Prof. dr. sc. Stjepan Bogdan, redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, na Zavodu za automatiku i računalno inženjerstvo. Na predavanju će nas upoznati sa rezultatima istraživanja na međunarodnom projektu "ASSISIbf - Animal and robot societies self-organize and integrate by socila interaction", financiranog od strane EU.

Socijalni insekti nevjerojatno su zanimljivi i kao takvi su nam velika inspiracija. Pčelinje zajednice broje desetke tisuća članova i uspješno funkcioniraju iako nemaju centraliziran sustav upravljanja, odnosno vođu koji im daje naredbe. Zadaci u zajednici su striktno podijeljeni, a pčele, koje žive nekoliko tjedana, svaki tjedan rade drugačije poslove, bez da netko njima upravlja, dakle to je na neki način ukodirano u njih.

Cilj projekta bio je da proučavanjem i komuniciranjem s pčelama, i drugim sličnim životinjama, dešifriramo algoritme njihovog ponašanja kako bismo jednom u budućnosti omogućili da naši tehnički sustavi međusobno komuniciraju i donose odluke bez potrebe za nekim centralnim upravljanjem. Kao primjer možemo navesti automobile koji u slučaju nesreće automatski zovu 112 i šalju svoju lokaciju putem GPS-a. Tehnologija autonomnih automobila rapidno se razvija u svijetu, blizu smo toga da postanu realnost. Ali kad bi automobili mogli komunicirati s cestovnom infrastrukturom to bi bio još jedan korak dalje. Zamislite da cesta može shvatiti da je preopterećena prometom i da svim automobilima u blizini može poslati informaciju da ju izbjegavaju zbog gužve. I da možete stvoriti niz takvih decentraliziranih, lokaliziranih cesta koje međusobno razmjenjuju informacije bez upliva čovjeka.

Na predavanju će biti predstavljeni rezultati istraživanja na međunarodnom projektu "ASSISIbf - Animal and robot societies self-organize and integrate by socila interaction", financiranog od strane EU. Cilj projekta bio je izgraditi bio-hibridni sustav, koji se sastoji od zajednice pčela, zajednice riba i zajednice robota, u svrhu otkrivanja kognitivnih mehanizama na individualnoj i kolektivnoj razini, pomoću kojih zajednice životinja donose odluke. U uvodnom dijelu predavanja obrazložit će se motivi istraživanja te će se u nastavku opisati razvijene komponente bio-hibridnog sustava. Na kraju će biti predstavljeni ostvareni rezultati - bio-hibridni sustav kojim je uspostavljena jednostavna interakcija između zajednice pčela u Austriji sa zajednicom riba u Švicarskoj.

Ulaz na predavanje je besplatan i ulaznice se mogu preuzeti na dan predavanja od 9 sati. Ulaznice se može i rezervirati na telefon 01/4844 050 u radno vrijeme Muzeja za javnost (utorak-petak 9-17 sati). Broj ulaznica je ograničen.

Aktualno