clanak False

Program "Zagreb film u dvorani Gorgona" - dokumentarni blok "Žena, majka, radnica"

03.03.2020.
Početkom ožujka, u vrijeme obilježavanja Međunarodnog dana žena, na programu je dokumentarni blok Žena, majka, radnica koji snažnim autorskim filmskim rukopisima, kroz ekonomske i socijalne portrete tematizira život žene u patrijarhalnoj sredini u okolnostima društvene tranzicije. Blok obuhvaća vrhunska ostvarenja hrvatske dokumentaristike u rasponu od dvadeset godina, počevši od antologijskog naslova Od 3 do 22 Kreše Golika iz 1966. godine, do Nezaposlene žene s djecom iz 1986. Krste Papića.

U sklopu velike multimedijske izložbe Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma u MSU-u, najavljuju bogat popratni program u okviru kojeg će ljubitelji filma u dvorani Gorgona imati priliku pogledati tematski izbor dokumentarnih i igranih filmova nastalih u produkciji Zagreb filma. Uz autore poput Kreše Golika, Rudolfa Sremeca, Ante Babaje, Krste Papića, Petra Krelje, Bogdana Žižića, Zorana Tadića i drugih, ta institucija dala je izniman doprinos ugledu i pozicioniranju hrvatske kinematografije na međunarodnoj filmskoj i umjetničkoj sceni. Ovim programom žele podsjetiti publiku na umjetnička postignuća Zagreb filma koji je, uz vrhunsku i uspješnu produkciju animiranog filma, bio i jedan od međunarodno najuspješnijih hrvatskih producenata kratkometražnih dokumentarnih i igranih filmova.

Program Zagreb film u dvorani Gorgona tako će do lipnja 2020. predstaviti filmove kroz nekoliko tematskih cjelina. U sklopu programa, u četvrtak 5.3. u 14 sati uz projekciju filmova održat će se i razgovor s gošćama, teoretičarkom filma Dianom Nenadić i redateljicama Vlatkom Vorkapić i Katarinom Zrinkom Matijević.

Više informacija na poveznici ovdje.

Aktualno