clanak False

Projekt "mRAK" - prevencija najčešćih zloćudnih tumora

30.05.2019.
Studenti medicine: Nitko od naših vršnjaka više ne mora oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om

Kroz edukacije po školama diljem Hrvatske budući liječnici bore se protiv predrasuda i neznanja, 
informirajući mlade o sigurnoj i besplatnoj prevenciji čak šest vrsta raka

 
Budući liječnici, studenti hrvatskih medicinskih fakulteta, prepoznali su potrebu sustavne edukacije mladih o važnosti prevencije i pokrenuli su projekt "Budi mRAK", kako bi informirali učenike i učenice o dostupnim oblicima prevencije bolesti koje uzrokuje HPV infekcija. U samo posljednja dva mjeseca studenti su u četiri hrvatska grada, u ukupno 26 srednjih škola održali interaktivne radionice u ukupno 113 razreda, ispred više od 2.600 učenika i učenica. Cilj je na ovaj način srušiti predrasude koje su rezultat neznanja te ključna prepreka u donošenju informiranih odluka o zdravlju.

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak šest vrsta raka, i za dječake i za djevojčice, no još uvijek se relativno mali broj mladih odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite. Kako bi još jednom podsjetili na važnost edukacije i informiranja o bolestima uzrokovanim HPV infekcijom, u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka, koji se obilježava od 26. do 31. svibnja, studenti su na jednom mjestu okupili brojne predstavnike dionika iz zdravstvenog sustava, stručnjake te poznate osobe iz javnog života, poput Jelene Veljače, Ide Prester, Brune Šimleše, Tomislava Ricova, Tare Thaller, Mie Rkman i drugih.
 

„Budući da smo i sami, ne tako davno, bili u srednjim školama, lako nam je poistovijetiti se sa srednjoškolcima i na njima blizak i zanimljiv način približiti temu odgovorne brige za vlastito zdravlje. Kroz edukacije koje držimo u srednjim školama, susreli smo se s učenicima i učenicama koji su pokazali veliki interes za cijepljenje protiv HPV-a“, istaknula je nacionalna dužnosnica za javno zdravstvo iz Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske – CroMSIC, Kristina Stamenković, i pozvala sve predstavnike medije, stručne i šire javnosti da podrže projekt putem društvenih mreža i postanu mRAK ambasadori.

„Podržavam ovu hvalevrijednu akciju studenata kojom se podiže svijest o važnosti prevencije bolesti koje uzrokuje HPV. Potrebno je nastaviti ciljati na target populaciju, mlade i njihove roditelje, i ukazivati na važnost cijepljenja. Ministarstvo zdravstva će, kao i dosad, kontinuirano podupirati program cijepljenja protiv HPV-a“, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš.

 „U odnosu na 2015. godinu, kada je u Hrvatskoj postalo dostupno cjepivo i za djevojčice i za dječake, danas vidimo da je itekako potrebno napraviti još jedan iskorak kako bi se povećao odaziv, stoga se zalažem da cjepivo protiv HPV-a treba ući u program obaveznog cijepljenja, osobito kad znamo podatke o incidenciji i smrtnosti od raka u Hrvatskoj. Jedino tako možemo ostvariti cilj Svjetske zdravstvene organizacije o 90-postotnoj procjepljenosti protiv HPV-a“, izjavio je Siniša Varga, saborski zastupnik i predsjednik inicijative „Saborski zastupnici protiv raka“.

„Grad Zagreb već 12 godina provodi preventivne programe za sprječavanje bolesti koje može uzrokovati HPV infekcija, zbog čega smo se i uključili u Budi mRAK projekt. Želimo dati sve od sebe kako bismo dodatno pridonijeli edukaciji građana, prvenstveno roditelja i mladih, zbog čega je nužno nastaviti ponavljati kako u Hrvatskoj postoji cjepivo protiv raka i da ga moramo iskoristiti za zdraviju budućnost svoje djece“, kazala je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević.

„Srednjoškolci često kažu da nisu ni znali za mogućnost besplatnog cijepljenja u 8. razredu. Ove je godine besplatno dostupno cjepivo za sve učenike i učenice srednjih škola, a upravo kroz Budi mRAK projekt i edukacije studenata mogu saznati sve što ih zanima vezano uz prevenciju i spolno zdravlje“, izjavila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin.
 
 
O udruzi:
Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska - CroMSIC jedna je od 135 punopravnih članica međunarodne studentske organizacije International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA), koja radi i djeluje u Republici Hrvatskoj. CroMSIC djeluje na sva četiri medicinska fakulteta hrvatskih sveučilišta, a organizirana je prema strukturi IFMSA u 6 različitih odbora: Odbor za javno zdravstvo, Odbor za ljudska prava i mir, Odbor za medicinsku edukaciju, Odbor za profesionalne razmjene, Odbor za znanstvene razmjene, Odbor za spolno i reproduktivno zdravlje uključujući HIV i AIDS.