clanak False

Webinar_Virtualna javna tribina_Biser mudrosti

20.01.2021.
Povodom 14. Dana mimoza, Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice i 15. tjedna prevencije raka vrata maternice udruga SVE za NJU organizirala je 20.01.2021. virtualnu javnu tribinu Biser mudrosti, ove godine posvećenu temi cijepljenja protiv HPV-a kao važnom dijelu prevencije najčešće komplikacije infekcije HPV-om – raka vrata maternice.

Sudionici webinara su bili Dijana Mayer, dr. med. specijalistica epidemiologije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nina Milutin Gašperov, doktorica znanosti iz područja prirodnih znanosti, stručna savjetnica u Zavodu za molekularnu medicinu, Institut Ruđer Bošković, Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb., Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, koordinatorica Gradskog projekta prevencije raka vrata maternice cijepljenjem i edukacijom protiv HPV-a, članica Gradskog Povjerenstva za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, mr.sc. dr. med. Narcisa Slugan, specijalista školske medicine, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, dr. sc. Magdalena Grce, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, voditeljica Laboratorija za molekularnu virologiju i bakteriologiju u Zavodu za molekularnu medicinu na Institutu Ruđer Bošković, dugogodišnja velika zagovornica prevencije  raka vrata maternice i Ljiljana Vukota, profesorica psihologije, glavna tajnica SVE za NJU i voditeljica Centra za psihološku pomoć. Webinar je moderirala Ana Kruhak.  

U sat vremena panelisti su prezentirali najbitnije teme: epidemiološke podatke, program i povijest cijepljenja u RH, nastanak bolesti, sveobuhvatnost prevencije raka vrata maternice, cijepljenje kao znanstveno dostignuće koje spašava najviše života, rezultate cijepljenja kroz godine u RH, svjetske rezultate, a posebno je bilo zanimljivo čuti sve bolje rezultate procijepljenosti mladih u Gradu Zagrebu, koji od 2007. provodi program prevencije raka vrata maternice cijepljenjem i edukacijom protiv HPV-a, i u Međimurskoj županiji kao primjeru dobre prakse s procijepljenošću od 57%. Očekivano, epidemija COVID-19 utjecala je održavanje planiranih edukacija u školama i na rezultate procijepljenosti. No budući se u Hrvatskoj mogu cijepiti mladi do 25 godina moguće je taj pad nadoknaditi ustrajnim radom u narednom razdoblju.

U završnim porukama panelisti su se obratili sudionicima webinara i javnosti pozivajući na edukaciju, redovite ginekološke preglede, cijepljenje mladih u osmim razredima i mladih do 25 godina te odaziv na preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Na kraju webinara prikazan je edukativni video "Iskoristi drugu priliku" koji se može pogledati na You Tube kanalu Udruge 

Moderatorica je zaključila tribinu sažimajući  izlaganja panelista: trebamo učiti jedni od drugih i korak po korak pobijediti rak vrata maternice od kojega ne bi smjela oboljeti, a kamoli umrijeti niti jedna žena.

Snimka webinara dostupna je  ovdje