clanak False

Cijepljenje protiv HPV-a

19.02.2019.
Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i štetnih posljedica HPV infekcije prvenstveno određenih karcinoma.

Cijepljenje protiv HPV-a  je besplatno  za djevojčice i dječake u 8. razredu osnovne škole.

Cijepljenje učenica i učenika osmih razreda osnovne  škole, tijekom školske godine 2018./2019., provodit će liječnik specijalist školske i sveučilišne medicine  nadležan za školu koju učenik pohađa.

Liječnici specijalisti školske medicine će tijekom školske godine 2018./2019. održati edukativni sastanak za roditelje djece osmog razreda osnovne škole.

Djevojke i žene, mladići i muškarci koji nisu u školskom sustavu mogu se  informirati o mogućnosti i opravdanosti cijepljenja s obzirom na dob i druge okolnosti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", te kod izabranog liječnika ginekologa ili liječnika opće/obiteljske medicine.

Iako je indicirano i primjereno cijepiti se prije početka spolne aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporuča i onima koji su spolno aktivni. U slučaju da su neke osobe zaražene HPV-om, najvjerojatnije nisu zaražene svim tipovima HPV-a protiv kojih se cijepi. Dijagnostička  obrada radi utvrđivanja moguće infekcije HPV-om nije u ovom kontekstu opravdana prije cijepljenja.

Za dodatne informacije o  cijepljenju građani sa područja grada Zagreba mogu se obratiti Službi za školsku i sveučilišnu medicinu ili Službi za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, 10000 Zagreb, tel: 46 96 111, www.stampar.hr , mail: info@stampar.hr

Kontakt podatke ostalih pripadajućih županijskih zavoda za javno zdravstvo mogu se pronaći na adresi https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/